AKP’nin görmediği barınma sorununa yerel yönetimler çözüm üretiyor. Başta üç büyük şehrin belediyeleri olmak üzere birçok yerel yönetim yurt sorununa el attı.

İktidar görmüyor, belediyeler çözüyor: Barınma sorunu için seferberlik

HABER MERKEZİ

İktidarın çözüm üretemediği yurt sorununa muhalif belediyeler el attı. Muhalefetin yönetimindeki birçok belediye üniversite öğrencilerinin barınma sorununu çözmek için hamleler yapıyor. Kimisi yurt inşa ederken kimisi ise öğrencilerin barınmaları için farklı seçenekler sunuyor.

AKP iktidarının ‘yok’ diyerek görmezden geldiği barınma sorununa yerel yönetimler çözüm üretiyor. Öğrencilerin hem kira fiyatları hem de Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtların yetersizliği nedeniyle şikâyet ettiği bu dönemde muhalif belediyeler çözüm odaklı bir yaklaşım sergiliyor. Bu durumun başını da üç büyük şehrin belediyeleri çekiyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilk olarak bu yıl üç kız öğrenci yurdunu hizmete açtı. Yurtlara toplamda 625 kadın öğrenci yerleşti. İlk etapta Avcılar'da ve Beyoğlu'nda açılan üç kız öğrenci yurduna ek olarak eğitim takviminin ikinci yarısında Gaziosmanpaşa'da da yurt açılması planlanıyor. Bu yurtla birlikte toplam öğrenci sayısının bine ulaşması hedefleniyor.

Beşiktaş Belediyesi ise iki yurtla öğrencilere hizmet veriyor. Yurtlardan birinde kadın birinde erkek öğrenciler barınabiliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ise barınma sıkıntısı çeken öğrenciler için geçici konaklama imkanı tanıyan bir uygulama başlattı. Belediye Ankara'da geçici bir süre bulunmak zorunda olan ancak barınacak yeri ve maddi imkanı olmayan ailelerin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulan yatılı hizmet kuruluşları olan Şefkat Evleri’ni, eğitim-öğretim hayatının başlamasıyla kalacak yer sıkıntısı çeken öğrencilere de açtı. Başkan Mansur Yavaş, “Şefkat Evlerimize, kiraladığımız yurt ve otele öğrencilerimizi yerleştirmeye başladık. Sizler hür fikirlerinizle geleceği inşa ederken daima yanınızda olacağım” açıklamasında bulundu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise barınma sorunu yaşayan öğrencilerin sokakta kalmaya başlamasının ardından harekete geçti. Başkan Tunç Soyer yaptığı açıklamada öğrenciler için Buca ve Bornova’da iki yurt kiralandığını duyurdu. Soyer ayrıca, özel yurt sahipleri ile kontenjan için görüşmelere devam ettiklerini açıkladı. Tunç Soyer, “Kira artışları nedeniyle öğrencilerimizin yaşadığı mağduriyetin farkındayız. Gençlerimiz için Buca ve Bornova'da iki yurt kiraladık. Özel yurt sahipleriyle ise kontenjan için görüşmelerimiz devam ediyor. Bu ülkenin geleceğini, sokakta sahipsiz bırakmayacağız” dedi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay öğrenciler için harekete geçti. Başkan Tugay; Mavişehir'deki konukevinin 20 kişilik erkek yurduna, Mustafa Kemal Mahallesi'ndeki bir tesisin misafirhanesinin de 25 kişilik kız yurduna çevirilmesi için talimat verdi. Binaların çok kısa bir süre içinde düzenlenerek öğrencilerin hizmetine sunulacağı belirtildi. Ayrıca, 48 kişi kapasiteli mevcut Türkan Saylan Kız Öğrenci Konukevi’nin de tam kapasiteyle faaliyette olduğu kaydedildi.