AKP’li belediyelerin halkın itirazına rağmen rantsal dönüşüm dayatması devam ediyor. Beykoz Tokatköy ile Beyoğlu Hacıhüsrev’de evlerin zorla yıkılmasından sonra, dün ve bugün de AKP’li Güngören Belediyesi’nin yetkilileri polis eşliğinde Tozkoparan’da inceleme yaptı. Halka ise konuyla ilgili bilgi verilmedi.

İktidar gözünü mahallelere dikti: Belediye Tozkoparan’da polis eşliğinde inceleme yaptı!

Haber Merkezi

İstanbul’da AKP’li Güngören Belediyesi, halkın tüm mücadelesine ve itirazına rağmen Tozkoparan’da ‘rantsal dönüşüm’ ısrarını sürdürüyor. Belediye yetkilileri dün ve bugün polis eşliğinde Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahallelerinde inceleme yaptı. Binalarda inceleme yapan yetkililer yurttaşlara ise bir bilgi vermedi.

Belediye yetkililerinin mahallede polis eşliğinde inceleme yapması, uzun süredir rantsal dönüşüme karşı direnen mahalleliyi tedirgin etti. Yurttaşlar, “Belediye süren davalara rağmen yıkım hazırlığı mı yapıyor? diye sordu.

BirGün’e konuşan mahalleli ve aynı zamanda da Adil Yaşam Derneği Başkanı Haluk Çavuşoğlu “Tozkoparan Mahallesi bugün çevik kuvvet ekipleri tarafından sebebi anlaşılamayan bir şekilde gezildi. Her gün belediye tarafından altyapı kesintisi ve tahliyeler ile bunaltılan mahalleli zor durumda. En son İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Tozkoparan Mahallesi’nde rant olduğunu söylemesinden sonra baskılar arttı. Davalarımız ise devam ediyor. Tozkoparan halkı yerinde ve adil bir dönüşüm yapılmasını bekliyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen Mahalleleri 2006’da kentsel dönüşüm alanı, 2013’te riskli alan ilan edildi. 21 Nisan 2020’de Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle afet bölgesi ilan edildi. Yıkım çalışmalarına başlanacağı gerekçesiyle mahalleliye ‘evlerinizi terk edin’ tebligatı geldi. Konu yargıya taşındı, İstanbul 10’uncu İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemlerine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi. Haziran 2020’de başında yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı, ardından 23 Haziran’da Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğalgazlar kesildi. Temmuz 2021’de ise halkın mücadelesi sonucunda bölgenin riskli alan ilan edilmesi kararına dair Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.