Salgının neden olduğu kriz karşısında çözüm üretemeyen iktidar, çareyi suni gündemler oluşturmakta arıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan muhalefeti darbe çağrısı yapmakla suçlarken, iktidar kanadından gelen farklı açıklamalar ise gündemi bulandırmaya yarıyor

İktidar gündem bulandırma derdinde

Salgının neden olduğu kriz her geçen gün derinleşiyor. Çözüm yolları tıkanan iktidar, muhalefete yönelik baskıyı artırırken, ‘darbe’ tartışmalarıyla da gündemi bulandırıyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in sarf ettiği “Saray rejimi” ifadesiyle başlatılan polemik, muhalefet cephesinden yapılan açıklamaların cımbızlanarak bir kaşık suda fırtınaların koparıldığı suni gündeme dönüştü.

Günlerdir süregelen tartışma, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ittifak ortağı MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin muhalefeti darbe çağrısı yapmakla suçlamasına dönüşürken, iktidar kanadından ise konuya ilişkin biri biriyle çelişen açıklamalar geliyor.

KİM YAPACAK DARBEYİ?

Konuya ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Kim yapacak darbeyi? Türkiye’de darbe teorisi üzerinden siyaset yapmaya çalışanlar Türkiye’nin bugününden kopuklar zaten" .derken, Türkiye’de 15 Temmuz’dan sonra bir darbe ihtimali görmediğini belirten TBMM Başkanı Mustafa Şentop da “Darbeciler, darbe seviciler 15 Temmuz gerçeği karşısında bir daha harekete geçemezler" ifadelerini kullanmıştı.

MUHALEFET DARBE İSTİYOR DEMİYORUM

Son olarak Kanal 7’de katıldığı programda konuya ilişkin konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın "Muhalefet darbe istiyor demiyorum ama bir muhalefet partisinin yetkilisi sözlerin nerelere varacağını kestirmesi gerekir" dedi. Kalın, "15 Temmuz’u püskürtmüş bu millet ve devletin başında Erdoğan gibi bir lider oldukça darbe ihtimali söz konusu değildir" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar konuya ilişkin sessizliğini korurken, iktidarın gündem değiştirme gayreti olduğunu vurgulayan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da "Darbe önleyeceklerse, darbe bekliyorsa, ordunun başında kim var, gitsinler Hulusi Akar’ı alsınlar yerine başka birini atasınlar" tepkisini göstermişti.

‘İŞİNİZE GELMİYORSA YAKALAMIYORSUNUZ’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘Provokasyona izin vermeyiz’ açıklamasına tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu’na yapılan yumruklu saldırıyı hatırlatan Çelik, “İşinize gelmiyorsa hiçbir provokatörü yakalamıyorsunuz” dedi.

Sosyal medya hesabından Kuzguncuk’ta kilisenin haçını kıran provokatörün 24 saatte, Hrant Dink Vakfı’na tehdit maili gönderen kişinin hemen yakalandığını belirteren Soylu’nun sözlerine tepki gösteren Çelik, Soylu’ya Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıları hatırlattı.

“Bulunması ve yakalanması işinize gelmiyorsa hiçbir provokatörü yakalamıyorsunuz” diyen Çelik, şunları kaydetti: “Hadi oradan! Çubuk Linç girişiminin provokatörleri neden bulunmadı? Elbette yanıtı belli!”