Son zamlardan sonra Denizli’de TIR şoförleri kontak kapatırken Yozgat’ta ucuz et kuyrukları oluştu. Krize çözüm bulamayan iktidar ise halkı ya görmezden geliyor ya da sabır dilemekle yetiniyor.

İktidar halkın sabrını sınıyor

POLİTİKA SERVİSİ

Yoksulluk etkisini her geçen gün artıyor. Elektrik faturalarını ödeyemeyen halk yağ, ucuz et ve benzin kuyruklarıyla boğuşuyor. Şöförler aracına benzin ve mazot alamıyor. Temel gıda maddelerinden akaryakıta kadar her kaleme zam üstüne zam geliyor. Yoksulluğa çözüm üretemeyen iktidar, sorunları ya görmezden geliyor ya da yurttaşlara sabır dilemekle yetiniyor. Son olarak partisinin TBMM’deki grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Ucuz yağ alabilmek için marketlere yığınak yapılması, insanlarımızın yağ almak için telaşlanması bize yakışmayan köhne görüntülerdir. Yağsız yemek olur da yarınsız Türkiye olmaz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ülkede yağ sıkıntısı olmadığını iddia etti. Erdoğan, "Muhalefet ülkemizi darda, zorda göstermek adına böyle bir kampanyayı yürütüyor" diye konuştu.


Yozgat’ta et kuyruğu

Yozgat’ta vatandaşlar, ucuz et satılan Et ve Süt Kurumu mağazası önünde kuyruk oluşturdu. Karatepe Mahallesi Karayolları Caddesi’ndeki satış mağazasında günde yaklaşık 2 ton et satışa sunuluyor. Mağaza önünde kuyruklar oluşturan vatandaşların, daha çok; 56 liraya satılan kıyma ve 62 lira 50 kuruşa satılan kuşbaşı aldığı belirtiliyor. Et ürünleri ile birlikte ucuz tereyağının da kısa bir sürede tükendiği ifade ediliyor.

Dolar kurundaki yükseliş de akaryakıt fiyatlarını yukarı itiyor. Benzine yapılan zam oranı, yılbaşından bu yana yüzde 57’ye, son bir yılda ise yüzde 166’ya ulaştı. Motorine yapılan zam oranı da yılbaşından bu yana yüzde 94, son bir yılda ise yüzde 235 oldu. Son 5 günde benzine 2 lira 67 kuruş, motorine 5 lira 12 kuruş zam yapıldı. Akaryakıta peş peşe gelen zamlarla birlikte, benzin 19 TL’yi, motorin ise 21 TL’ye geçti. Zamlar durmak bilmedi. Sektör kaynaklarının aktardığına göre, motorine 1 lira 58 kuruş, benzine 1 lira 7 kuruş zam bekleniyor.

Anka’nın haberine göre nakliye için anlaşma yaptıklarını ancak anlaşmadan saatler sonra yakıt fiyatlarına zam geldiği için zarar ettiğini belirten Denizli’deki kamyon sürücüleri çareyi kontak kapatmakta buldu. Kamyoncu Osman Türkmen, "1985’ten beri bu iş yaparım. Çok zor durumdayız. Bu son zamlarla tamamen bittik. Evdeki çocuklar da hasır kemirmeyecek ya. Devlet büyüklerinden yardım bekliyorum. Bir ben değil tüm kamyoncu, TIR’cı esnafı yardım bekliyor" dedi. Denizli Karayolları Yük Taşıma Kooperatifi Başkanı Tayfun Özen ise şunları söyledi: "Pandemiden önceki kilometre masrafımız 3,5 lira gibi bitiyordu. Şu anda pandemi girince kilometre masrafımız 10 lira olmuş. Bu 10 lirayı belirttiğimizde 1000 kilometre yola 10 bin lira sadece maliyeti olarak söylüyoruz. Şoför çalıştıran insanlar için bu maliyet 10 bin lira. Müşteriye söylediğimizde 10 lira- 11 lira gibi parayı söylediğimizde müşteri çok diyor. Yahu zaten kafa kafaya gidiyor. Kazanç yok. Ne parça, ne lastik hiçbir şeye güç yetmez vaziyete geldi."

Öte yandan Van Büyükşehir Belediyesi zabıta ekipleri, yerel ve zincir marketlerde yaptıkları denetimlerde, "stokçuluk yaptıkları ve fahiş fiyat uyguladıkları" gerekçesiyle 7 markete cezai işlem uygulandı. Daha önce yapılan KDV indiriminin fiyatlara yansımasını da denetleyen ekipler, ürünlerin reyon ve kasa fiyatlarını karşılaştırdı.