İktidar her gün yeni bir U dönüşü gerçekleştiriyor

HABER MERKEZİ

Kıbrıs Rum Kesimi, ABD’li ExxonMobil ve Katar Petrolleri ile Doğu Akdeniz’deki 5 numaralı bölge için doğalgaz arama ve sondaj anlaşması yaptı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Katar ziyaretinin hemen ardından yapılan anlaşma, Türkiye’nin kıta sahanlığında da arama ve sondaj çalışması yapılmasına yol açacak. Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili "Türkiye, hiçbir yabancı ülkenin, şirketin veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da asla fırsat vermeyecek, ülkemizin ve KKTC’nin haklarını kararlılıkla savunmaya devam edecektir" açıklamasını yaptı. Hükümet üyelerinden ise söz konusu anlaşmaya ve anlaşmaya imza atan Katar’a yönelik henüz bir açıklama yapılmadı.


Hangi tavizler verildi?

Başta Erdoğan olmak üzere iktidar üyeleri sessizliğini korurken, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, anlaşmayla ilgili, "İktidar, verilen arama ruhsatıyla Türkiye kıta sahanlığı ve karasularına tecavüz edildiğini ilan etmesine karşılık, yürürlüğe giren anlaşmaya suskun kaldı. Erdoğan’ın Katar ziyaretinde ulusal çıkarlarımız ve Doğu Akdeniz’deki egemenlik haklarımızdan hangi tavizler verildi?” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Katar’ın güvenliğini Türkiye’nin güvenliğinden ayrı tutmuyoruz" sözlerini anımsatan Toprak, "Katar, ülkemizin Doğu Akdeniz’deki egemenlik ve ekonomik haklarını, ulusal çıkarlarını tehdit eden anlaşmalara rahatlıkla imza atıyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Katar Devlet Petrolleri ve Amerikan şirketi ExxonMobile arasında törenle imzalanan doğalgaz arama-sondaj-üretim anlaşmasının kapsadığı sahanın Türkiye kıta sahanlığını ihlal ettiğini ve buna izin verilmeyeceğini açıklayan iktidarın şimdi sergilediği mahcup sessizlik bazı gizli pazarlıkları düşündürüyor. İktidar, Katar’ın ABD ile ortaklığı, Fransa ve İtalya devlet petrol şirketlerinin aynı bölgedeki başka bir sahada ruhsat almasına karşı derin bir suskunluk içinde. 2017’deki krizde Katar için tüm Körfez ve Arap ülkelerini karşısına alan iktidar, şimdi bu ülkelerle yeniden barışabilmek, normalleşmek için her gün yeni bir U dönüşü gerçekleştiriyor" açıklamasını yaptı.

YEGÂNE BEKLENTİ

Toprak, Katar ile geçen günlerde imzalanan 15 maddelik mutabakat metnine dair ise şu yorumu yaptı: "İktidarın yegâne beklentisi 15 milyar dolar karşılığı Katar riyali tutarındaki swap anlaşmasının süresini bir yıl daha uzatabilmek, Merkez Bankası’na kâğıt üzerinde rezerv bulmak." Haber Merkezi