Halkın parasını harcayacağı yerleri gizlemek isteyen iktidarın TBMM Genel Kurulu’na sevk edilen torba teklifine muhalefet ‘şerh’ düştü. Muhalefet şeffaflık, denetlenme ve hesap verilebilirlik konularında büyük sorunlara yol açacak düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğunu vurguladı.

İktidar hesap vermek zorunda

Hüseyin Şimşek

Muhalefet, AKP’lilerin sunduğu torba yasa teklifine şerh düştü. AKP milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonu’nda geçen hafta kabul edilen, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’na ilişkin torba kanun teklifi için muhalefet şerhleri hazırlandı.

Muhalefet partileri, fonksiyonel bütçe sınıflandırmasını ortadan kaldırarak mega projelere akıtılan paraların “gizli kalmasını” amaçlayan iktidarın, Anayasa’ya aykırı hareket ettiğini bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun CHP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, 16 maddeden oluşan teklifin, iktidarın yandaşlarını zengin ettiği “mega projeler” için bir gizleme aracı olduğu ifade edildi. Baz istasyonlarına getirilen “kolaylıklar” ile halk sağlığının tehdit edildiği de kaydedilen muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verildi: “Düzenlemeler, enflasyon altında ezilen memur, esnaf, işçi, tarım üreticisi, artan işsizlik neticesinde işlerini kaybeden emekçilerin sorunlarını çözme ve daha kalıcı adımlar atma amaçlı değildir. Teklifle fonksiyonel sınıflandırma kanundan çıkartılmış gözükmektedir. Bunun ortadan kaldırılması durumunda sağlıklı veri üretmek ve milli gelir hesaplarına dahil etmek güçleşebilecektir. Yaşam hakkını tehdit eden baz istasyonlarının istenen fizik ortamında inşasına müsaade edilmesi, şimdiye kadar inşa edilmişleri de meşrulaştırması gibi bir maksat için düzenleme getirilmektedir. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı raportörlüğünün personel kadrosu olarak ihdas edilmesi öngörülmektedir. Söz konusu düzenleme Anayasa’nın ‘kanun önünde eşitlik ilkesine’ ve kamu hizmeti görevlileriyle ilgili olarak genel ilkeleri düzenleyen maddesine aykırıdır.”

309 MİLYAR TL’LİK BORÇLANMA

HDP ise muhalefet şerhinde iktidarın halka yeni borçlar yükleyeceğini bildirerek, “Borçlanma yetkisinin iki katına çıkarılması ile henüz TBMM’ye sunulmamış olan 2021 Merkezi Yönetim Bütçesi’nin 2021 yılı için öngörülen bütçe açığının 200 Milyar TL’nin üzerinden olacağı anlaşılmaktadır. İlgili değişiklik ile iktidar yaklaşık 309 Milyar TL borçlanmak istemektedir. Ancak söz konusu borçlanmanın vade ve ödeme planlarının hangi şartlarda gerçekleşeceği de bilinmemektedir” denildi.

CHP’nin de itiraz ettiği, “fonksiyonel sınıflandırmanın kaldırılmak istenmesine” karşı çıkan HDP’li milletvekilleri, “Türkiye’ye yatırım yapmayı düşünen yabancı sermayenin referans olarak aldığı diğer kurum ve yapılar da fonksiyonel sınıflandırmanın ortadan kaldırıldığı bir bütçeleme yönteminin bu özelliklerini değerlendirerek zaten yüksek olan risk algısını daha da yükselterek ekonomiye olumsuz etkiler üretecektir” ifadelerini kullandı.