Edirne’de Söğütlük Ormanı’nda yapılaşmaya neden olacak millet bahçesine karşı direniş büyüyor: “İktidar inatlaşırsa daha büyük eylemlerde çok daha fazla insanın bir araya gelebileceğinin de altyapısı var kentte”.

İktidar inatlaşırsa eylemler artacak
Geçen pazar günü yapılan eylemde Edirneliler yaklaşık 1 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. (Foto: DHA)

Gökay BAŞCAN

Edirne’de kent merkezinde bulunan Söğütlü Ormanı’na yapılması planlanan millet bahçesine tepkiler sürüyor. Söğütlük Doğal Kalsın Platformu Sözcüsü Ziya Gökerküçük, “Söğütlük ormanı kentin asırlardır süren ortak kültür alanlarından birisi. Ayrıca bu doğallığı yok edip yapay tematik ormana dönüştürmek ekolojik bir tehlikedir” dedi.

Millet bahçesine karşı direnişe geçen Edirneliler, Kent Konseyi öncülüğünde Söğütlük Doğal Kalsın Platformu’nu kurarak direnişe başladı. Basın açıklamalarıyla seslerini duyuran Edirne halkı son olarak geçen Pazar günü ormanda insan zinciri oluşturarak millet bahçesi projesi iptal edilene kadar direnişi sürdüreceklerini belirtti. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Eski Kültür Bakanı Zehra Önay Alpago’nın da katıldığı eylemde yaklaşık 1 kilometrelik insan zinciri oluşturdu.

TARİHİ YOLA OTOPARK

BirGün’e konuşan platform sözcüsü Gökerküçük, millet bahçesi projesine ilişkin detayları paylaştı: “Millet Bahçesi projesinin farklı çıktılarına rastladık. Kurumlar ne olacağı konusunda tam ve ortak bilgiye sahip değil. Bizim eriştiğimiz ihale bilgilerine göre tuvaletler, su depoları, ızgara alanları, kıraathane, kütüphane ve mescit var. Proje mescit dese de alan projelerine baktığımızda minare var. Bu da cami sınıfına giriyor. Cami ise 150 metreye kadar çevresinde bazı kısıtlamaları getiriyor. Bunların dışında tarihi Lozan Antik yolu kenarına araç otoparkı, değişik alanlarda asfalt kaplı bisiklet yolları ve yürüyüş yolları var.”

ORTAK KÜLTÜR ALANI

Söğütlük Ormanı’nın hem ekolojik hem de kültürel açıdan çok değerli olduğunu belirten Gökerküçük, “Söğütlük ormanı kentin asırlardır süren ortak kültür alanlarından birisi. Edirne başkent iken Osmanlı ve yabancı yetkililerin ikamet alanı Karaağaç Mahallesi ve Söğütlük’de eğlence alanı. Çünkü Meriç Nehri kıyısında. Sadece Edirnelileri değil kente gelen herkesin mutlaka uğradığı bir alan. Kentlilerin birere birer anıları kadar eğlenceler, etkinlikler, okul gezileri gibi birçok alanda ortak kullanım alanı. Asırlardır süren bir doğal alan olan Söğütlük’te yeni ağaçlar, bitkiler olması millet bahçelerinin mevzuatında var. Dolayısıyla doğal orman vasfına zarar vererek yeni bir ormanlaştırma tehlikesi var. Bir ormanın oluşumu 300-500 seneyi kapsıyor” ifadelerini kullandı.

Eyleme ve örgütlenme sürecine ilişkin konuşan Gökerküçük, “Edirne Kent Konseyi öncülüğünde Söğütlük Doğal Kalsın Platformu kurduk. İlk amacımız ses getirici bir tepki vermekti. Kısa bir zamanda bunu başardık. İnsan zinciri oluşturarak önce Söğütlük alanını koruduğumuzu sonra da alana girip tek tek ağaçları koruduğumuzu temsili olarak herkese duyurduk. ‘Bu daha başlangıç’ dedik alanda. Saldırı yapanlara karşı biz de gereğini yapacağız. Bir iki gün içinde platform bileşenleri ile bir araya gelip bir planlama yapacağız. Bu arada kentin de taleplerini dinliyor ve AKP il başkanının pazartesi günü yaptığı yanlı ve yanıltıcı basın toplantısına tepkileri izliyoruz” dedi.İktidar inatlaşırsa eylemlerin büyüyeceğini belirten Gökertürk şöyle konuştu: “Edirne halkı projeye karşı. Bunu sosyal medyada, toplu yaşanılan yerlerdeki sohbetlerde görüyoruz. Pazar günkü insan zincirine de katılım iyiydi. İktidar inatlaşırsa daha büyük eylemlerde çok daha fazla insanın bir araya gelebileceğinin de altyapısı var kentte”