Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri süren 2020 Yılı Plan ve Bütçe Kanun Teklifi’ni değerlendiren CHP’li Altay, ekonomideki kötü gidişatı tersine çevirecek adımların atılmadığını belirtti

İktidar, köklü adımlar atmıyor

BirGün/Ankara

2020 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin TBMM’de görüşmeleri, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. 2020 yılı bütçesinde halka ‘vergi ve zam’ düştüğünü vurgulayan Altay, “Bütçe büyüklüğü trilyonu aştı ama içinde halk yok. Trilyonluk bütçeden halkın payına vergi ve zam düşüyor. Bütçenin kazanını faiz lobisi ve yandaş müteahhitler” dedi. AKP’nin yanlış politikaları nedeniyle esnafın, sanayicinin, çiftçinin büyük sıkıntı içinde olduğunu, batık kredi miktarının her geçen gün arttığını belirten Altay, “Kötü gidişin bir anda değişmesi mümkün değil. Kaldı ki AKP’nin bunu tersine çevirecek köklü adımlar attığını da görmüyoruz” ifadelerini kullandı.

“Bütçe sihirli bir formülmüş gibi sunuluyor” diyen Altay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yandaş basına bakarsanız herkese bir ‘müjde’ var. Bütçe rakamları büyüdü ve trilyonu geçti ama vatandaşın ekmeği büyümüyor. Bütçenin için de EYT’liler yok, enflasyona ezilen memur, işçi yok, traktörüne haciz gelen çiftçi yok, hastanelerine icra gelen tıp fakülteleri yok, yurt bulamayan öğrenciler yok, sokakta işsiz gezen gençlerimiz yok. Trilyonluk bütçede halka düşen vergi ve zam.”

Meclis’te arbede yaşandı

Bütçe görüşmeleri sürerken, TBMM Genel Kurulu’nda CHP’li ve AKP’li vekiller arasında gerginlik çıktı. AKP’li milletvekili Kılıç’ın CHP’li milletvekillerine “Eşek gibi anırıyorsunuz” dediği iddia edildi. Bu sözler Meclis tutanaklarında yer almazken milletvekilleri arasında fiziki müdahaleye varan tartışmalar ve arbede yaşandı.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, konuşması sırasında iktidara Tank Palet Fabrikası üzerinden özelleştirme eleştirisinde bulundu.

“Milletin malını Katarlılar’a peşkeş çektiler doymadılar, hesabını soracağız” diyen Bülbül’ün sözlerine AKP’li vekiller tepki gösterdi.

Bülbül’ün ardından kürsüye çıkan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Hesap soracağız diyorsunuz, korkan namert olsun. Eski İstiklal Mahkemeleri var sanıyorsunuz, bu CHP’nin mahkemeleri değil” ifadelerini kullandı.

Konuşmasını tamamlayan Turan yerine geçerken CHP’li milletvekillerinden tepki gördü. Buna AKP grubundan karşılık gelince arbede yaşandı. Gerginlik nedeniyle oturuma ara verildi.