Gazetelere resmi ilanları dağıtmakla sorumlu ‘tarafsız’ kurum BİK’e eski AKP milletvekilinden SETA’cılara, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlarından RTÜK Başkanı’na kadar çok sayıda yeni atama yapıldı. CHP’li Çakırözer, “Amaç ilan pastasını tek yanlı yönetebilmek ve yeni bir baskı aracı oluşturmak” dedi.

İktidar medyasını kurtarma operasyonu: Gazetelere ilanları AKP ve SETA’cılar dağıtacak
HÜSEYİN ŞİMŞEK
Resmi ilanların dağıtılması sırasında yaşanacak adaletsizlikleri önlemek ve hükümet ile gazeteleri karşı karşıya getiren uygulamalara son vermek için kurulan 36 üyeli Basın İlan Kurumu’na (BİK) SETA ve AKP damgalı isimler atandı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı atama kararlarıyla BİK Genel Kurulu’na 12 yeni isim atandı. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren atama kararlarıyla BİK’in yeni üyeleri arasına, gazetecileri fişleyen SETA’nın temsilcisi, televizyonlardaki şiddeti görmezden gelen RTÜK’ün AKP’li Üst Kurul Temsilcisi ve Başkanı AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok sayıda başdanışmanı ve AKP’li eski milletvekili atandı.

HEMEN İPTAL EDİLMELİ

Atama kararını gazetemize değerlendiren Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS’nin 2013 yılında BİK’ten çıkarıldığını hatırlattı. O günden bu yana ilanların dağıtılması konusunda ciddi tartışmalar yaşandığına dikkat çeken Durmuş, “Kurum, kurulduğu günden beri hem basılı medyanın desteklenmesi hem de kamu ihalelerinin eşitlik ilkesi ile duyurulmasını amaçlayan bir kurumdu. İlanların adil dağıtılması için hem meslek örgütlerinin temsili hem de medya kuruluşlarının temsilini mümkün olduğunca sağlamaya çalıştı. Önce sektöre ilişkin bilgisi olmayan bir sendika daha sonra da iktidara yakın sendika kurula dahil edildi” dedi.

AKP’nin kamu kurumlarını çiftliğe çeviren anlayışının ülkenin demokrasisine zarar verdiğini söyleyen Durmuş “Gazeteciliğe düşman bir anlayış ile hareket eden iktidar, muhalif medya kuruluşlarının nefes borularını tıkamakta halkın haber almasının önüne geçmeye çalışmaktadır. Bu atamalar bir an önce iptal edilmeli, tarafsız meslek ve medya kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile bir Basın İlan Kurumu oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

450 MİLYONLUK PASTA

CHP Milletvekili Utku Çakırözer de kuruluş amacı resmi ilan dağıtımlarındaki adaletsizliği gidermek olan BİK’e yapılan atamalara tepki gösterdi. Çakırözer, “Bu kurum 450 milyon liralık bir resmi ilan pastasını yönetiyor ve sorumluluğu bu pastayı tarafsız ve adil bir şekilde dağıtmak. Bu atamalar kurumun yönetiminde yapılacak bir değişikliğe dair ipuçları da veriyor, amaç 450 milyon TL’lik ilan pastasını tek yanlı bakış açısı ile yönetebilmek. Basının en önemli gelir kaynağını yöneterek yeni bir baskı aracı oluşturmak. Basın ve ifade özgürlüğüne inanmayan, gazetecileri, basını düşman gören SETA anlayışının Kurum Genel Kurulu’nda temsil edilmesi, tarafsızlığını bu denli yitirmesi başına yönelik baskının son örneğidir” dedi.

LİSTEDE YOK YOK

Karara göre, Basın İlan Kurumu’na atanan isimler şöyle;

Cumhurbaşkanı Başdanışmanları

Fecir Alptekin

Saadet Oruç

Mehmet Akarca

Muhammet Mücahit Küçükyılmaz

Hamdi Kılıç

Gazetecileri fişleyen SETA Vakfı raporunu yazan, Takvim gazetesi yazarı İsmail Çağlar

SETA Vakfı için çalışan Zahid Sobacı,

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin,

Eski AKP Milletvekili Edibe Sözen

İbn Haldun Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Mehmet Emin Babacan

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Medya İlişkileri Koordinatörü Mücahid Eker

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Kübra Güran Yiğitbaşı