AKP, baroların yapısını değiştirecek kanun teklifini TBMM’ye sunmadan önce muhalefet partilerinin kapısını çaldı. Yapılan görüşmelerde çoklu baro modelleri geliştirdiklerini söyleyen AKP’nin, TBB’nin olağanüstü genel kurula gidebilmesini de zorlaştırmak istediği öğrenildi

İktidar, muhalefet ile baroları görüştü: AKP’den Feyzioğlu’na kıyak

BirGün ANKARA

Başta barolar olmak üzere meslek odalarının yapısını ve seçim sistemini değiştirmek için teklif hazırlığında olan AKP, dün TBMM’de muhalefet partilerini ziyaret etti.

Baro başkanları, polis müdahalesi ve tecride rağmen önceki gün Ankara’ya yürüyüşlerini gerçekleştirirken AKP de yürüyüşün ardından muhalefet partileriyle temas kurdu. AKP Grup Başkanvekilleri Bülent Turan ile Cahit Özkan, CHP, HDP ve İyi Parti heyeti ile bir araya gelerek tekliflerinin detayları hakkında bilgi verdi.

AKP heyetinin görüşmelerde çoklu baro sistemi konusunda modeller geliştirdiklerini söylediği ve bu modelleri sözlü olarak anlattığı bildirildi. Grup Başkanvekili Engin Altay ile milletvekilleri Bülent Tezcan, Alpay Antmen ve Zeynel Emre’den oluşan CHP heyeti ise çoklu baro sistemine her koşulda karşı olduklarını, baroların bölünmesine yönelik tekliflere olumsuz yanıt vereceklerini söyledi. CHP heyeti, bu süreç sona erene kadar baroların yanında olduklarını da ifade etti.

HDP’de görüşmelere katılan Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç, milletvekilleri Abdullah Koç ile Züleyha Gülüm de baroların bölünmesini kabul etmeyeceklerini söyledi. İki parti de AKP’den yazılı taslak metin talep etti. AKP, son görüşmeyi ise İyi Parti ile gerçekleştirdi.

AKP’NİN TEMMUZ ISRARI

Görüşmelerden edinilen bilgiye göre, ekim ayında baro seçimlerinin, gelecek yıl mayıs ayında da TBB seçimlerinin yapılacağını ifade eden iktidar partisi, bu nedenle teklifi temmuz ayına kadar yasalaştırmak istediğini iletti. Teklifle, en fazla üyeye sahip olan Ankara, İstanbul ve İzmir’de “çoklu baro” kurulmasının yolunun açılacağını kaydeden iktidar, TBB seçim sisteminde de değişiklik öngörüyor. Buna göre, TBB yönetiminin delegeler tarafından değil, baro başkanları tarafından belirlenmesi isteniyor. Mevcut sistemde TBB’nin olağanüstü genel kurula çağrılması için 10 baro yönetim kurulunun kararı yeterliyken, yasa teklifiyle bu sayının 25 baroya çıkarılması planlanıyor.