Saray yönetimi sandık için 2023’ü işaret etse de atılan adımlar erken ya da baskın bir seçim olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. AKP’liler, Erdoğan’ın bir an önce harekete geçmek istediğini belirtiyor.

İktidar sandık sinyali veriyor

POLİTİKA SERVİSİ

Ekonomik ve siyasi kriz ülkeyi seçim atmosferine soktu. Sandık için 2023’ü işaret eden iktidar muhalefetin erken seçim talebine yüz çevirse de son dönem gerçekleşen hamleler erken ya da baskın seçimin gerçekleşme ihtimalini her geçen artırıyor. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, son dönemde Türkiye'de yaşanan ekonomik dalgalanma ile ilgili kapsamlı bir haber yayımladı. Haberde, Erdoğan'ın asgari ücret ve diğer hamlelerinin erken seçim sinyali olarak yorumlanabileceği belirtilirken, ismini açıklamayan AKP'li bir yetkili, "Yeni adımlar atılacak" dedi. İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye ile ilgili kapsamlı bir analiz hazırladı. Son dönemde TL’de yaşanan dalgalanma ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın attığı adımları analiz eden Reuters, bunların erken seçim sinyali olarak algılanabileceğine dikkat çekti.

Ajans, “Siyasi analistlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki büyük karar- asgari ücretin artması ve yeni mevduat ile birlikte etkili bir şekilde erken seçimin kapısını araladı. İki açıklama da krizin hissedildiği bir dönemde 5 gün arayla yapıldı. Erdoğan ve üst düzey AKP yetkilileri tekrar tekrar bu iddiayı yalanladı. Fakat 2022’de ücretlerde rahatlık ve TL’nin keskin artışı, uzun süredir anketlerde güç kaybeden Erdoğan’ın bir an önce harekete geçmek isteyebileceğine işaret ediyor” yorumunu yaptı.

AKP’LİLERE GÖRE PANİK HAVASI YOK

Ajansa konuşan AKP’li bir yetkili, erken seçim iddiaları ile ilgili olarak, “Seçim gündemde yok. Seçim planlandığı gibi 2023’te olacak” dedi. İsmini açıklamayan yetkili geçen hafta parti içindeki moralin yükseldiğine de dikkat çekerken, “Toplumun diğer kesimlerini de rahatlatacak yeni adımlar atılacak” dedi. Ajansa konuşan bir başka üst düzey yetkili ise, “Bu adımların uzun vadeli etkileri desteği artıracak. Ülkedeki panik havası artık yok. Şimdi sakince doğru adımları atmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Öte yandan son günlerde AKP’nin seçim yatırımı olarak okunabilecek bir dizi gelişme yaşandı. EYT yeniden gündemde: Kamuoyunda "EYT’liler" olarak bilinen ‘emeklilikte yaşa takılanlar’, bugüne kadar pek çok kitlesel eyleme imza attı. Erdoğan 2018’de EYT’lilere sert çıkan açıklamalarda bulunsa da bugün Saray ve destekçileri, 2023’ten önce EYT’lilerin sorununun çözüleceğine ilişkin bilindik sözler vermeye başladı.

3600 ek gösterge: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2018’deki seçim vaatlerinden biri de polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerinin emeklilik ek göstergelerinin 3600’e çıkarılmasıydı. Henüz buna ilişkin ortada somut bir çalışma yok. Ancak Erdoğan’ın “3600 ek gösterge meselesini önümüzdeki yılın sonuna kadar çözüme kavuşturmayı planlıyoruz" ifadelerini de bir seçim yatırımı olarak değerlendirmek mümkün.

Asgari ücret zammı: Asgari ücrete yapılan zam enflasyonun gerisinde kaldı. Hükümet, 4 bin 253 TL’ye çıkarılan asgari ücret ve memurlara yüksek zam yapılacağına yönelik algı oluşturarak seçim için avantaj yakalamaya çalışıyor.

Döviz kuru: Peş peşe faiz indirimi kararlarının ardından dolar 18,50 seviyelerine yaklaşırken Euro da 20 bandını aşmıştı. Hükümet, bilinçli uyguladığı politikaların ardından doları 23 seviyesine düşürmekle bir başarı hikayesi anlatmaya başladı. Körfez gezileri: Sıcak paraya ihtiyaç duyan Saray yönetimi BAE ve Katar gibi körfez ülkelerine çıkarma yaptı. Bu ülkelerden sıcak para bulmaya çalışan iktidar, pek çok anlaşmaya imza attı.