İktidar TSK’yi uzak tutuyor
Maraş merkezdeki Trabzon Caddesi’nde yıkım büyük oldu. Cadde şu anki görüntüsüyle savaştan çıkmış bir kenti andırıyor. (Foto:AA)

Haber Merkezi

Emekli Amiral Türker Ertürk, depremin en başından itibaren organizasyon için TSK'nin kullanılması gerektiğini ancak bunun için çok geç kalındığını söyledi. Ertürk, "İktidar TSK'yı tekrar itibar kazanmaması için sahadan uzak tutmaya çalışıyor" dedi.

Emekli Amiral Türker Ertürk, yaşanan depremin ardından yurttaşlar tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) göreve çağrılmasını BirGün'e değerlendirdi. Bir ülkenin güç unsurlarının tehditlere yönelik kullanıldığını belirten Ertürk, "Bugün Türkiye’nin bir numaralı tehdidi ne? Bu deprem tehdidi 12 ili kapsamış durumda. Buna karşın elimizdeki tüm imkânları kullanmamız gerekir. Bunların en başında Türk Silahlı Kuvvetleri geliyor. Uçar birlikleriyle, araçlarıyla, iş makineleriyle, genç ve dinamik kompozisyonuyla, yüzer unsurlarıyla buna müdahale edilmesi lazım. TSK, sahada vatandaşla bir arada olarak tekrar itibar kazanacağı için, iktidar da bunu istemediği için Israrla TSK’yi tabii afetlerden uzak tutmaya çalışıyor. Bunu gördük. Halbuki başından itibaren TSK’nin kullanılması düşünülmeliydi" dedi.

35 BİN ASKERE İHTİYAÇ VAR

Depremle birlikte yolların ve havaalanlarının yok olduğunu hatırlatan Ertürk, "Yardım malzemesini, arama kurtarma ekibini süratle deniz kuvvetleriyle intikal ettirebilirsiniz. Daha bu iş başlar başlamaz önünüze haritayı alacaksınız. Özellikle Samandağ bölgesinde kapak atma yerleri var. Afet ekipleri, yardım ekipleri, hastaları buradan Mersine’e tahliye edeceksiniz. Peki bunlar düşünülmüş mü? Hayır. Bunları sadece geçmişinde deniz kuvvetlerinde çalışmış biri olarak değil, 1999 depremi’ni yaşamış, kriz merkezinde, Gölcük’te çalışmış biri olarak söylüyorum. Bu coğrafyada arama, kurtarma ve göçük faaliyetleri için en az 35 binlik bir askeri güce ihtiyaç var. Yardım malzemesi toplamanız bir işe yaramaz. Yardım malzemesi dağıtılırken yönetimi önemlidir. Böyle bir deneyimleri yok" diye konuştu. "99 depreminde merkezde Florida’dan mesaj geliyor ‘yardım malzemesini topladık, arama kurtarma ekibimiz uçakta Türkiye’de şu an nereye gelelim?’ diyorlar. Bir teşkilatınız yoksa buna cevap bile veremezsiniz. Bunu AFAD yapamaz" diyen Ertürk, şu ifadeleri kullandı:

AFAD YAPAMAZ

"Daha ilk 6 saatte, ilk günde yapılacaklar vardır. Mesela, amfibi gemiler derhal güneye intikal ettirilerek, Mersin ve İskenderun’da konuşlandırılması gerekiyordu. Bu yapılmadı. Şimdi halktan tepki geldi TSK diye. Böyle bir gücümüz var adam kışlada duruyor. Mersin uçar birliği hemen Samandağ’da, Dörtyol’da, Defne’de. Böyle bir organizasyon yok. Kilis’te ihtiyacımız sudur, akaryakıttır, sağlık personelidir. Samandağ’da ihtiyacımız sağlık malzemesidir. Bu yönetimi yapamıyorsanız olmaz. Bugün bunu en iyi yapabilecek güç TSK’dir. Onu siyasi hedeflerin için kullanamazsınız. Siyasi ikbal için hamleler yapılıyor. Çok yanlış şeyler. Hiç değilse bundan sonra doğru şeyler yapılır."