AKP-MHP ittifakının tartışmalı seçim hamlesine karşı muhalefetten sürpriz adım geldi. CHP’li 15 vekil, seçimlere katılmasının önündeki engeli kaldırmak amacıyla İYİ Parti’ye katıldı

İktidar ‘tuzağına’ karşı muhalefet ‘dayanışma’sı

AKP-MHP ittifakının ‘tek adam rejimini’ derinleştirmek amacıyla aldığı ve iktidarın hamleleri nedeniyle şimdiden sandık güvenliği, şeffaflık tartışmalarına neden olan baskın seçim kararına karşılık muhalefet cephesinden ‘sürpriz’ bir hamle geldi. CHP’li 15 milletvekili, genel seçimlere katılmasının önündeki engeli kaldırmak amacıyla İYİ Parti’ye katıldı.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Demokrasi kazansın diye” böyle bir karar verdiklerini belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan da, durumu ‘parti görevi’ olarak niteledi ve “Bu, tarihi bir sorumluluk tarihi bir görevdir. Tarih onları partilerinden ayrılan değil partisinin verdiği görev nedeniyle demokrasiyi kurtaran kahramanlar olarak yazacaktır” dedi.

Akşener’den övgü
İYİ Parti Lideri Meral Akşener de gelişmeye dair “Ortak tuzak kurdular, boşa çıkarıldı. Hukukun ve millet iradesinin önünde konan bu engelin aşılmasında, CHP ve değerli Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun ortaya koyduğu tavır her türlü takdirin üzerindedir. Tarihi bir demokratik tavırdır. Siyasi demokrasi tarihimizde övgüyle yerini alacaktır” açıklamasını yaptı.

Altay: Siyasi değil, demokratik tasarruf
Engin Altay, Bülent Tezcan, Grup Başkanvekilleri Özgür Özel, Engin Özkoç ve partisinden istifa eden 15 milletvekili ile Meclis’te basın toplantısı düzenledi. İki partinin vardığı uzlaşmanın ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla söz konusu isimlerin istifa ettiği belirtildi.

Altay, “Siyasi değil ama demokratik bir tasarrufla CHP’ye mensup 15 Sayın milletvekili partimizden bugün istifa ettiler ve İYİ Parti’ye katıldılar. Türkiye ve demokrasimize hayırlı olsun. Arkadaşlarımız demokrasi gaspına zırh olmuşlardır” diyerek kararı duyurdu.

‘Adaleti inşa edeceğiz’
Altay, şöyle devam etti; “Erdoğan’ın artık Türkiye’yi yönetemez ve taşıyamaz olduğu gerçeği gün gibi ortada. Erdoğan, bulunduğu bu sıkışık halden kurtulmak için anayasayı, kanunları çiğnemek konusunda en ufak bir tereddüt göstermiyor. YSK başta olmak üzere Türkiye’nin bütün kurumlarını tek dilden yönetmeyi, ayar vermeyi bir alışkanlık haline getirdi. Türkiye’nin bu demokrasi ayıbından kurtulması lazım. Geldiğimiz noktada biz artık demokrasimizin daha fazla tahrip edilmesini doğru bulmuyoruz. Buna direneceğiz. Toplumun artık daha fazla kutuplaşmasına imkân ve fırsat vermeyeceğiz. Yok edilen adaleti inşa edeceğiz.”

Tezcan: Demokrasiye taşıma kararı
Ardından söz alan Bülent Tezcan da, ‘neden böyle bir tabloya ihtiyaç olduğunu’, “24 Haziran seçimi Türkiye’nin kurtuluşu olacak. Bu yol tek adam rejiminin tuzakları ile donatılmış bir süreç. Bizim görevimiz CHP olarak, demokrasinin önüne kurulan tuzakları temizlemek. Bu böyle bir adımdır. Bu Türkiye’yi, demokrasiye taşıma kararıdır. Demokrasi önündeki tuzakları ortadan kaldırma kararıdır” sözleriyle açıkladı.

Tezcan, şöyle devam etti; “Mevcut siyasi partiler kanunu gereği, İYİ Parti’nin seçimlere girme hakkının var olduğunu herkes biliyor. Karar verme konusunda tereddüt yaşayan YSK’nın aleyhte düşünen üyeleri de biliyor. Ama tek adam rejimi yargıyı da kullanarak seçim sürecini dizayn etme peşinde. Seçimlere girme hakkı olan bir siyasi partiyi seçimlere sokmamanın hesabındalar. İYİ Parti kurultayını yaptı. 41 ilden daha fazla örgütlendi. YSK, Yargıtay Başsavcılığı’nın bu yazısına rağmen kararını erteledi. Bu, kurulun üzerinde ciddi bir baskı olduğunun açık delilidir. Bu, demokrasinin, serbest seçimin önüne kurulan bir tuzaktır. OHAL şartlarında Türkiye’yi seçime götürmek isteyen anlayış tuzaklarla bir seçim planlama peşinde.”

‘Başka tuzak olabilir’
24 Haziran’a kadar başka tuzakların kurulabileceğini de belirten Bülent Tezcan, “Bu hamlede olduğu gibi bundan sonraki süreçte de CHP tek adam rejimine karşı demokrasinin büyük buluşmasını sağlamak için büyük demokrasi davasını bütün tuzaklara rağmen zafere ulaştırmak için gerekli her adımı atacaktır. Seçimlerde yarışı ortadan kaldıracak hiçbir şeye müsaade etmeyeceğiz. Bu davanın taşıyıcı kolonu olduğumuzun farkındayız. Üzerimize düşen sorumluluğu zamanı geldiğinde fedakârca yerine getireceğiz” dedi.

İstifa eden vekil: Kumpas boşa çıkacak
Bir açıklama da İYİ Parti’ye katılan isimler arasında yer alan Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş’tan geldi. Demirtaş, “AKP ve MHP tarafından bir kumpas var, biz bu kumpası boşa çıkarmak ve Türkiye’nin önünü açmak için İYİ Parti’ye geçiyoruz. Seçilmesek de önemli değil, koltuğun önemi yok. Karar aşamasında Grup Başkanvekillerimizin değerlendirmesi oldu ve 15 vekil belirlenerek adımlar atıldı. Türkiye’nin içinde bulunduğu demokrasi sıkışıklığının önünü açmak için bu adım atılıyor. CHP’den istifa edip üyelik belgelerimizi İYİ Parti’ye verdik” dedi.

‘Gizli görüşme’den sonra geldi
İstifalar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in gizlice görüştüğünün ortaya çıkmasının ardından geldi. Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in haberine göre, görüşmede AKP-MHP ittifakına karşı muhalefetin de ilk turda ortak cumhurbaşkanı adayı çıkarması olasılığı üzerinde duruldu. Kılıçdaroğlu’nun görevlendirdiği bir parti heyetinin de dün Akşener ile bir görüşme yapacağı belirtiliyordu.

Tarih karmaşası
MHP Lideri Bahçeli’nin erken seçim için 26 Ağustos’u işaret etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan sandık tarihini daha da öne çekerek 24 Haziran olarak açıklamıştı. Bunun ardından gözler İYİ Parti’ye çevrilmişti. Genel Başkan Akşener, 10 Haziran’dan sonra yapılacak her seçime katılabileceklerini belirtmişti. Akşener, ayrıca 100 bin imza ile cumhurbaşkanı adayı olacağını duyurmuştu.

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray ise, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 24 Haziran’daki seçime katılma yeterliliğine sahip partilerin listesini YSK’ye gönderdiğini ve bu listede kendilerinin de yer aldığını açıklamıştı.

***

İstifa eden isimler

Genel Merkez’in belirlemesiyle CHP’den istifa edip İyi Parti’ye geçecek olan milletvekilleri şöyle: Burcu Köksal (Afyonkarahisar), Mustafa Tuncer (Amasya), Nihat Yeşil (Ankara), Hüseyin Yıldız (Aydın), Ahmet Akın (Balıkesir), Mehmet Göker (Burdur), Nurhayat Altaca Kayışoğlu (Bursa), Erkan Aydın (Bursa), Tufan Köse (Çorum), Okan Gaytancıoğlu (Edirne), Tacettin Bayır (İzmir), Çetin Arık (Kayseri), Fatma Kaplan Hürriyet (Kocaeli), Ömer Fethi Gürer (Niğde) ve Ünal Demirtaş (Zonguldak).

Halihazırda Meclis’te bulunan İYİ Parti’li isimlerse şunlar: İsmail Ok (Balıkesir), Ümit Özdağ (Antep), Nuri Okutan (Isparta), Aytun Çıray (İzmir), Yusuf Halaçoğlu (Kayseri). Çıray, parti ilk kurulduğunda CHP’den istifa ederek Akşener’in yanında yer almıştı. Diğer isimlerse MHP’de Bahçeli’ye muhalefet sürecinde partiden ihraç edilen ve ayrılanlar arasında yer alıyordu.

***

Grup kurabiliyor, aday gösteriyor

İstifalarla CHP’nin 131 olan milletvekili sayısı 116’ya düştü. İYİ Parti’nin de beş olan sandalye sayısı 20’ye yükseldi.
Bu hamleyle İYİ Parti TBMM’de grup kurma sayısına ulaşacak ve TBMM grubu olarak cumhurbaşkanı adayını da gösterebilecek. Yani 100 bin imzaya gerek kalmadan Meral Akşener’in adaylığını bu şekilde gerçekleştirebilecek. Parti ayrıca seçim sürecinde hazine yardımından da yararlanabilecek. 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre bir siyasi partinin cumhurbaşkanlığı ve genel milletvekilliği seçimlerine katılabilmesi için 81 ilin en az yarısında oy verme gününden en az altı ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olması veya TBMM’de grubunun bulunması şart koşuluyor.