Depremden bu yana 19 ay geçti. İzmir’de proje alanları dışında henüz hiçbir binanın yapımına başlanmadı. Depremzedeler ise kooperatif kurarak, Türkiye’de ilk kez İzmir’de uygulanacak Halk Konut projesini başlattı.

İktidar yapmadı dayanışma başardı

Berkay SAĞOL

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kooperatifçilik modelini bu kez depremzedeler için uygulamaya koydu. Türkiye’de ilk defa İzmir’de uygulanacak Halk Konut projesi, depremde orta derecede hasar alan ve ardından yıkılan Bayraklı’daki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu yapı kooperatifi ile başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bayraklı Belediyesinin, depremzedelerin kendi konutlarını yapabilmesi için belediye güvencesi ve teknik destek vereceği sözleşme 15 Haziran’da imzalandı.

Bayraklı’nın Manavkuyu Mahallesi’ndeki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim arasında imzalanan sözleşmeyle depremzedelere belediye güvencesi ve teknik destek verilecek. Yıkılan Dilber Apartmanı’nın olduğu alana toplamda 40 daire yapılacak. Kooperatif üyeleri 32 kat malikinden oluşuyor. Fazladan yapılacak 8 dairenin satışından elde edilecek kazanç ile 40 dairenin inşaatı tamamlanacak.

Kooperatif üyeleri, ilk etapta resmi yapı yaklaşık maliyetleri üzerinden hesaplanan proje ve betonarme taşıyıcı sistem tutarını hisseleri oranında karşılayarak bu kısım kendi öz finansmanları ile inşa edilmiş olacak.

‘KIVANÇLA SÖYLÜYORUM TÜRKİYE’DE BİR İLK’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bütün yurda umut ışığı olacak çok değerli bir projenin başlangıç noktasında olduklarını söyledi. Soyer, “İzmir’le birlikte bütün Türkiye’nin sarsıldığı 30 Ekim Depremi’nin ardından, büyük bir dayanışma örneği sergileyerek yaşadığımız derin acıları birlikte göğüsledik. Yaralarımızı beraber sarmaya çalıştık. Yaşadıklarımız bize gösterdi ki, tüm zorluklara rağmen kentsel dönüşümde başarılı olmak mecburiyetindeyiz. Fakat ekonominin dibe vurduğu bu dönemde, kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi sürecinde karşımıza birçok engel çıktı. Kazancı düşük riski fazla gören müteahhitler ihalelere dahi girmiyor; kentsel dönüşüm projelerinden uzak duruyordu. İşte İzmir’de bir ilki daha hayata geçirmemizin hikâyesi bu kadar olumsuz koşullarda başladı. Halk Konut projemiz ile kentsel dönüşüm çalışmalarımıza kooperatif modelini ekledik. Binaları yıkılan, yaşanamaz hale gelen depremzede vatandaşlarımız için sosyal ve şeffaf belediyecilik anlayışı ile hayata geçirdiğimiz bu model, kıvançla söylüyorum ki Türkiye’de bir ilk” dedi.

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Genel Sekreteri ve Halk Konut 1 Konut Yapı Kooperatif Ortağı Kat Maliki Aytekin Keskin, “Depremin üzerinden neredeyse 19 ay geçti ve proje alanları dışında hiçbir binada inşaat başlamadı. İzmir Büyükşehir Belediyesi bizi çok mutlu etti. Bütün kat malikleri bu projeden oldukça umutlu. Hepimiz çok uygun koşullarda evlere sahip olacağız. Yaklaşık 100 metrekare olarak yapılacak dairelerin ortalama olarak şu anda bize 500 bin TL maliyeti olacak. Ayrıca fazladan yapılacak olan 8 dairenin satışından elde edilecek gelirde kat malikleri arasında bölüştürülecek ve dairelerin maliyetleri düşecek. En önemli başka bir konuda güvenli ve altyapı çalışması yapılmış, zemini hazırlanmış bina olacak. Kooperatifleşmenin önemine çok inanıyorduk ve bu inancımızın somutlaşması çok değerli. Güçlü bir dayanışma ve fikir birliğiyle hareket ediyoruz. Depremzedeler arasında ayrışma olmuyor” dedi.