İktidarın 2 gün önce açılışını gerçekleştirdiği Hatay’daki Defne Hastanesi’ni yağışların ardından su bastı. SOL Partili Aydoğan, iktidarın rant politikasına tepki gösterdi.

İktidar yine eline yüzüne bulaştırdı

İlayda KAYA

İktidarın 2 gün önce açılışını gerçekleştirdiği Hatay’daki Defne Devlet Hastanesi’ni dün su bastı. Sağanak yağışın ardından tavandan su akarken temizlik görevlileri hastaneyi kaplayan suyu temizledi.

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Feray Aytekin Aydoğan, hastaneye gittiği sırada hastaneyi sular altında gördüğünü söyledi. Aydoğan, “Hatay halkı bir kez daha, her şeyi rant için hayata geçiren siyasi iktidarın seçime sayılı günler kala yaratmaya çalıştığı algının kurbanı oldu” dedi. Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz da hastanedeki inşaatın devam ettiğini kaydederek “Hastane test edilmeden açıldı. İnsan sağlığı riske atılıyor” diye konuştu.

Feray Aytekin Aydoğan, BirGün’e yaptığı açıklamada Hatay’daki en temel sorunlardan birinin sağlık sistemi olduğunu belirtti. Aydoğan şunları söyledi: “Sağlığa erişim ciddi bir sorun. Özellikle Antakya, Defne, Samandağ’da kent merkezlerinde yaşanan yıkım çok ağır olduğu için nüfusun büyük çoğunluğu köylerde yaşıyor. Aile sağlığı merkezlerinin köy köy mahalle mahalle yaygınlaştırılmasına yaygın bir şekilde sağlık kurumlarına ihtiyaç var” dedi.

SİYASİ ÇÖKÜŞ

Depremin üstünden 3,5 ay süre geçmesine karşın gerekli adımların atılmadığını söyleyen Aydoğan “Bu gerçeklik, ihtiyaç çok açıkken ve depremin yaşandığı ilk günden bugüne üç ayı aşkın bir zaman geçmişken ulaşılabilir bir sağlık hizmeti planlaması hayata geçirilmedi. Hatay’da dün yaklaşık bir saat süren sağanak yağmurda hastanenin açılışıyla birlikte yağan ilk yağmurda Defne Devlet Hastanesi’ni su bastı. 21 yıllık iktidarın esas aldığı temel hat algı oluşturmak ve rant politikalarıydı. Siyasi iktidarın görkemli törenle açtığı Defne Devlet Hastanesi’nde bir yaz yağmurunda dahi yaşanılan siyasi bekalarını daha fazla rant üzerine yaratmaya çalıştıkları algının ilk günden itibaren çöküşüydü” ifadelerini kullandı.

Aydoğan, iktidarın ranta yönelik politikalarına tepki göstererek “İlk depremde yıkılan, yağmurda su basan hastanelerin, yolların, köprülerin ülkesini yarattılar. Hatay halkı bir kez daha her şeyi rant için hayata geçiren siyasi iktidarın seçime sayılı günler kala yaratmaya çalıştığı algının kurbanı oldu. SOL Parti olarak bu seçimin yalnızca bir oy verme meselesi olmadığını bir referandum niteliğinde olduğunu aylardır açıklıyoruz. Ya halk, emekçiler kazanacak ya beşli çeteler kazanacak. Kamusal, halk için sağlık, eğitim, barınma hakkımız için bu felaketler iktidarını göndermenin mücadelesi, bugünümüze ve geleceğimize sahip çıkma mücadelesidir.”

***

Hastane test edilmedi

Hatay Tabip Odası Başkanı Sevdar Yılmaz da seçime sayılı günler kala hastanenin açılmasını eleştirdi. Yılmaz, altyapı sorunlarının giderilmeden hastanenin açılmaması gerektiğini söyleyerek özetle şu ifadeleri kullandı: “Açılışından sonra hastaneye giderek başhekimle ve orada çalışanlarla görüştük. Hastanenin yapılıp teslim edilmesinden 2 ay önce bitmeyeceği söylenmişti. Poliklinik düzeyinde sadece ayakta hasta kabulü yapılıyor. Yataklı servis, yoğun bakım, acil servis, laboratuvar kısmı ise yok. Röntgen, diğer görüntüleme yöntemleri, ultrason çalışmıyor. Sadece sağlık ocağındaki muayeneler gibi hizmet veriliyor. Oradaki halk, orada çalışan sağlık personeli, hekimler, orada çalışan işçilerin sağlığı da riske atılıyor. Çünkü bir taraftan inşaat sürüyor, bir taraftan hastalar girip çıkıyor. Üstyapısı ve altyapısı tamamen tamamlanmadan, hastane test edilmeden açılması kesinlikle doğru değil. Bugün su bastıysa yarın kanalizasyon da taşabilir. Ama şunu gördük ki; hızlı bir şekilde yapılabiliyormuş bu işler. İsteseler daha önce de yapabilirlermiş. Açılmasının nedeni siyasidir. Seçim öncesinde hızlıca açılması, insan sağlığının riske atılması doğru değil.”