AKP iktidarının, pandemi sürecini iyi yönetemediğini söyleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu süreçte işsizliğin patladığını, işyerlerinin kapandığını; esnafın, çiftçinin, emeklinin, işsiz gencin  iktidarın sorun çözeceğinden umudunun kalmadığını belirtti.

İktidar yönetemez hale geldi: Geçilmeyen yola ödeme var ama esnafa yardım yok

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 18 yıldır yurttaşı başta ekonomik krizler olmak üzere pek çok sorunla boğuşturan AKP iktidarının, pandemi sürecini de iyi yönetemediğini söyledi.

ANKA’da yer alan habere göre, bu süreçte işsizliğin patladığını, işyerlerinin kapandığını; esnafın, çiftçinin, emeklinin, işsiz gencin iktidarın sorun çözeceğinden umudunun kalmadığını belirten Gürer, “Çiftçiye, esnafa para bulamayan iktidar, geçilmeyen yollara, kullanılmayan köprü ve yap işlet yatırımlarına sözleşme gereği 13 milyar lira ödedi” dedi.

Temel gıda ürünlerinin geçen yıla göre yüzde 50’nin üzerinde artmasına rağmen TÜİK’in enflasyonu yüzde 12’ler seviyesinde çıkardığını söyleyen Gürer, Ocak ayında belirlenecek olan emekli ve memur maaş zamlarının, gerçek olmayan TÜİK verilerine göre değil, temel tüketim maddelerindeki artışa göre yapılası gerektiğini belirtti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ( TBMM) yaptığı açıklamada pandemi sürecinin getirdiği sorunlar, ekonomik sıkıntılar, işsizlik, esnaf ve çiftçinin yaşadığı sorunlar, emekli ve memurların beklentileri ile Türkiye gündemi üzerinde değerlendirmelerde bulundu.

‘SOKAKTA İŞSİZLİK, YOKLUK, YOKSULLUK VAR’

Yurttaşın gündemi ile siyasetin gündeminin örtüşmediğine dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Vatandaşın gündemi ile siyasetin gündemi çok farklı. Sokakta işsizlik, yokluk, yoksulluk, kapanan işyerleri, mağdur insanlarımız, ekonomik kriz, artan enflasyon ve zamlar var. Siyasette ise AKP’nin iç sorunları ile oluşan kargaşa var” dedi.

'İŞSİZLİK PATLADI'

Türkiye’de 10 milyona yakın işsiz varken, pandemi sürecinde bu sayının katladığını anlatan Ömer Fethi Gürer, bu dönemde işsizlere, işyeri kapanan esnaf ve buralarda çalışanların da eklendiğini belirtti.

Esnek çalışma ile ciddi hak kaybı yaşayan işçilerin yanı sıra, taşeron olup da kadroya alınmayan emekçilerin bulunduğuna vurgu yapan Gürer, “Emeklilikte yaşa takılıp da pandemi sürecinde işsiz kalan bir ailedeki karı-koca başka geliri olmadığı için açlıkla mücadele etmeye çalıştığı gibi sağlık hizmetlerinden de yararlanamıyor” dedi.

İşsizlik fonunun, amacı dışında farklı alanlarda kullanıldığının bilindiğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Kamu bankaları esnafa kredi verdi. Bu kredilerin geri ödeme süresi geldi. Kirasını bile ödeyemeyen esnaf, kredi borcunu nasıl ödeyecek?” diye konuştu.

'YANDAŞ MÜTEAHHİTE PARA ÇOK, ESNAFA KİRA YARDIMI YOK'

Yapı-işlet-devret modeliyle yapılan havaalanları, hastaneler, otoyollar ve köprüleri yapan firmalara, pandemi sürecine rağmen 13 milyar lira ödeme yapılmasını eleştiren Gürer, “Ülkemizde bu dönemde havaalanı, otoyollar ve şehir hastanelerine, 10 ayda bütçeden garanti ödeme olarak 13 milyar lira aktarılmıştır. Çiftçiye ve esnafa gelince para bulamayan iktidar, ne yazık ki geçilmeyen yola kullanılmayan köprüye 13 milyar lirayı ödemeye devam ediyor. Çiftçi, esnaf, emekli, işsiz, işçi ve engelliye yok denilirken yap-işlet ile ihale verilen holdinglere yapılan destek göz göre göre devam ediyor. Salgın döneminde faiz lobilerine ödenen 17.6 milyon dolar, çiftçimize ve esnafımıza destek gerektiğinde verilmiyor. 269 bin işyeri kapandı. Esnafların yanında çalışanlar işsiz kaldı. Kısa çalışma ödeneğinden dahi yararlanamayanlar var. Kayıt dışı çalışanlar ise açlıkla mücadele ediyor. Kahvehaneler, halı sahalar ve çok sayıda işyeri için yeniden kapatılma kararı alındı. Bu işyerlerini çalıştıranlar ve yanlarında çalışanlar mağdur. Anadolu’da caddelerde artık ‘satılık’ ve ‘kiralık’ dükkan ibarelerinden geçilmiyor. Esnaf SGK ve Bağ-Kur prim borçları nedeniyle iktidardan ses bekliyor” diye konuştu.

iktidar-yonetemez-hale-geldi-gecilmeyen-yola-odeme-var-ama-esnafa-kira-yardimi-yok-809679-1.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer

Emekliler ve memurlar için 2021 yılının ilk 6 aylık ücret artışının TÜİK verilerine göre hesaplanacağını da anımsatan Gürer, “TÜİK’in bir çuvalı var. Çuvalın içine her şeyi atıyor. Emeklinin ve memurun kullanmadıklarını da bu çuvalın içine atıyor. Oysa emeklide poşet var. Bu poşetin içinde ekmek, zeytin, peynir, tavuk, fasulye, nohut ve temel gıda ürünleri var. Çok sınırlı da olsa giysi var. Ulaşım var, elektrik faturası, doğalgaz faturası, su faturası var. TÜİK emekli ve memurun maaş artışını belirlerken hesapladığı enflasyon artışını emeklinin, memurun poşetine, aylık giderine ve gelen zamlara bakılarak hesaplamalıdır. TÜİK’in hesapladığı enflasyon artışı ile gerçek enflasyon arasında 1.5 kata yakın fark var” dedi.

‘PARLAMENTER SİSTEME DÖNÜLMELİ’

Emeklinin, işçinin, işsizin, memurun, esnafın, genç ve yaşlının, toplumun her kesiminin sorunlu bir süreç yaşadığına dikkat çeken Gürer, “AKP 2018 yılında yaptığı Anayasa değişikliği ile partili cumhurbaşkanı sistemini getirdi. Partili cumhurbaşkanı sistemi ülkemizi ekonomik buhrana sürükledi. İşsizlik patladı, ülke yönetilemez duruma geldi. Parlamenter sisteme dönülmeli, TBMM’de gerçek sorunlar ele alınmalıdır” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyal medya hesapları üzerinden bakanlara ulaşmaya çalışan atanamayan öğretmen, sağlıkçı, mimar, mühendis, işsiz, taşeron firma çalışanları ve sorunlarına çözüm bekleyenlerin sesini duyuramadığı ve bazı bakanların mesaj kutularını kapattıklarını ifade ettiklerini belirtti. Gürer, “Bu sistemde bakan atanmış bir memurdur. Kanun teklifi verme hakkı dahi yok. O’nu atayan kişinin talimatları doğrultusunda hareket ediyor. Çünkü tek adam, hem cumhurbaşkanı, hem parti başkanı. Bu sebeple Bakanlardan sorunların çözümüne yönelik bir çalışma beklemeyin” dedi.