Anayasa değişikliği teklifi komisyonda kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edildi. İstenilen değişiklik olmazsa oylamaya katılmayacak. Muhalefete seslenen kadınlar, “AKP’ye can simidi olmayın” dedi.

İktidara can simidi olmayın
Kadınlar ülkenin dört bir yanından muhalefete seslenerek \Anayasa görüşmelerine katılmayın\ çağrısı yapmıştı. (Fotoğraf: ANKA)

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Anayasa Komisyonu’nda AKP ve MHP Milletvekillerinin oylarıyla kabul edilerek Genel Kurul’a sevk edilen başörtüsü ve aileye yönelik Anayasa değişikliği teklifine tepki göstermeyi sürdüren muhalefet, iktidara “değişiklik” çağrısını yineledi. Aileye yönelik maddenin tekliften çıkarılmasını isteyen muhalefet, başörtüsü, burka, çarşaf gibi çok sayıda kıyafete Anayasal güvence veren maddenin de yeniden ele alınmasını istedi. Muhalefetin bu talepleri kabul edilmedi. Edinilen bilgiye göre, iktidar partisi öncelikle gündemdeki kanun tekliflerini görüşerek yasalaştıracak. Daha sonra emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenlemeyi TBMM’ye sunacak AKP, bu teklifin de yasalaşmasının ardından anayasa teklifini gündeme almayı planlıyor. Muhalefet partilerine çağrı yapan kadınlar, “Genel Kurul oturumuna katılmayın, bu teklifi müzakere dahi etmeyin. Anayasa tartışmalarında ısrar etmek aslında meşruiyetini yitirmiş olan tek adam rejiminin karşısında geri adım atmaktır” dedi.

KATILMAYACAKLAR

Komisyon görüşmelerini terk eden CHP ve İYİ Parti, Genel Kurul’da da istedikleri değişiklik yapılmazsa oylamaya katılmama eğiliminde. Komisyon görüşmelerine katılmayan HDP ise tavrını, pozisyonunu korumayı düşünüyor. Oylama konusundaki son kararın daha sonra verileceği bildirildi. Bu sırada muhalefetin kapısını yeniden çalacak iktidar partisi, önerileri yeniden dinleyecek ve kendi teklifi hakkındaki görüşünü yineleyecek. CHP ve İYİ Parti, aileye yönelik düzenlemenin tekliften çıkarılmasını, başörtüsüne yönelik düzenlemenin ise yeniden ele alınmasını talep edecek. Bu taleplerin Genel Kurul’da da geri çevrilmesi durumunda iki parti, oylamaya katılmayacak. HDP’nin de destek vermemesi durumunda AKP, MHP, BBP ve Saadet Partisi milletvekillerinin tamamı teklifin kabulü yönünde oy kullansa bile "evet" oylarının sayısı 360’ın altında kalacağı için teklif, doğrudan reddedilmiş olacak.

SEÇİM MALZEMESİ

Aileye yönelik düzenlemenin geri çekilmesi, başörtüsüne yönelik maddenin ise “Hiçbir kadın, ‘başını örtmesi ya da örtmemesi’ de dâhil olmak üzere tercih ettiği kıyafetten dolayı hak ve hürriyetini kullanmaktan yoksun bırakılamaz…” şeklinde düzenlenmesini talep eden CHP’nin Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, iktidarın bu öneriyi dikkate almadığını bildirdi. Konuyla ilgili TBMM’de bir açıklama yapan Tezcan, “Değişiklik teklifimize ‘hayır’ dediler. Bu istismarı önleyecek, TBMM’de en büyük mutabakatla Anayasal güvenceye alacak tarihsel fırsat bulunmuştu. Bu fırsat, iktidarda bulunan Cumhur İttifakı’nın siyasi hırsına heba edilmiştir. Erdoğan’ın, AKP’nin ve MHP’nin bu meseleyi siyasi istismar meselesi yapıp, seçim malzemesi yapma hevesine kurban edilmiştir” dedi.

KARARLILIK BEKLİYORUZ

Düzenlemenin hiçbir koşulda müzakere edilmemesi gerektiğini bildiren kadın örgütleri de muhalefete, “Genel Kurul’daki müzakerelere katılmama” çağrısında bulundu. AKP ile Anayasa yapılamayacağını bildiren kadın örgütleri, BirGün’e şu açıklamaları yaptı:

Feminist Avukat Selin Nakıpoğlu: “Bu süreç bizim için yeni başlamadı. Ekim ayından bu yana bugünlere işaret eden çeşitli tartışmalarla karşılaşıyoruz. Geldiğimiz mevcut durumda ise aynı çizgimizi koruyoruz. Anayasa değişikliği teklifine açık ve net bir şekilde ‘hayır’ diyoruz. Tartışmasız ‘hayır’ diyen milyonlarca insan var. ‘Hak, hukuk, adalet’ diyorsak Anayasa değişikliği teklifinin tartışılacağı Meclis oturumlarına katılmamaları gerekiyor. Genel Kurul’da muhalefetten cesaret ve kararlılık bekliyoruz. Kadınların giyimleri, kuşamları anayasa konusu olamaz. Üst norm olan anayasalarda kadınlar örtülü, örtüsüz, inançlı, inançsız diye tanımlanamaz.”

MÜZAKERE ETMEYİN

SOL Feminist Hareket Üyesi Avukat Damla Yıldırım:

“Anayasa değişikliği teklifinin komisyon aşamasında aslında muhalefetteki bazı partilerin istemediğimiz tavrı ile karşı karşıya kaldık. Sırada Genel Kurul gündemi var. İlk baştan itibaren muhalefet partilerine aslında komisyona dahi katılmama, müzakere dahi etmeme yönünde çağrıda bulunmuştuk. İktidarın zaten önergesinin kadınlar ve LGBTİ bireyler açısından hiçbir şekilde tartışılır bir tarafı yoktu. Hatta iktidarın teklifi sadece kadınlar ve LGBTİ bireyler açısından değil tüm toplum açısından büyük tehlike arz ediyor. Anayasa’da kadınların başörtülü, başörtüsüz şeklinde tasnifinin yapılması mümkün değildir. Bu ayrım kadınların bedenleri ve yaşamları üzerinde tahakküm kurmak anlamına geliyor."

BİZ KAZANACAĞIZ

Yıldırım şöyle devam etti: AKP iktidarıyla Anayasa yapılamaz. Bu sebeple muhalefetten beklentimiz Genel Kurul oturumuna katılmaması ve bu teklifi müzakere dahi etmemesidir. Bu, tüm muhalefetin tarihi bir sorumluluğudur ve biz de SOL Feminist Hareket olarak kendilerine bu sorumluluğu bir kez daha hatırlatıyoruz. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik, toplumsal ve siyasal kriz ortadayken en başından itibaren bu değişiklik teklifinin yüksek sesle karşısında duran kadınların taleplerini hiçe sayarak anayasa tartışmalarında ısrar etmek aslında muhalefet eliyle meşruiyetini yitirmiş olan bu tek adam rejiminin karşısında geri adım atmaktır. Bu ülkede karanlığa karşı meydan okuyan, AKP iktidarının yarattığı cehennemin karşısında dimdik duran, ülkeyi bu gerici azınlığın eline bırakmamak için değişim yaratma mücadelesini yılmadan sürdürenler kazanacak, biz kazanacağız.”