Oruç Reis’in faaliyetlerine ara vermesi siyasetin nabzını yükseltti. Bakan Çavuşoğlu, geminin bakım ve ikmal için limana çekildiğini savunurken CHP’den yapılan açıklamada iktidarın dış politikayı, iç politika malzemesi haline getirdiğine vurgu yapılarak söz konusu adım ‘taviz’ olarak değerlendirildi.

İktidara göre ikmal muhalefete göre taviz

HABER MERKEZİ

Oruç Reis araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine ara vererek Antalya’ya demir atması Atina ile Ankara arasında yükselen tansiyonu kısmen düşürdü. NATO nezdinde süren müzakereler nedeniyle geminin araştırma faaliyetlerine ara verdiği tartışması ise siyasetin gündemine oturdu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de geri adım atmadığını, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. Dış politikanın iç politika malzemesi haline getirildiğini vurgulayan CHP ise, söz konusu adımı ‘taviz’ olarak nitelendirdi.

Oruç Reis bakıma alındı

“Oruç Reis bakımda olduğu için NAVTEX yayınlanmadı” diyen Çavuşoğlu, “Gemi bakımdayken NAVTEX yayınlamanın anlamı yok. Bu bir geri çekilme olarak algılandı, muhalefet de böyle algıladı ama doğru değildir” diye konuştu. Fransa’nın tutumunu da eleştiren Çavuşoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaptırımı Fransa, Yunanistan ve Rum kesimi istiyor. 24-25 Eylül’de bir yaptırım kararı beklemiyorum ama olabilir de. Macron dürüst bir siyasetçi değil, şirazesinden çıktı. Biz anlattıkça AB üyeleri haklılığımızı görmeye başladı. Sevilla haritasından vazgeçilmezse gerginlik bitmez.”

İç politikaya malzeme edildi

Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin toplanan CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK), “Cumhuriyet Halk Partisi olarak Hükümeti, haklı davalarımızda taviz vermemeye çağırıyoruz” açıklamasını yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan kurulun açıklamasında, “TBMM’nin siyasetin güç odağı olmaktan çıkarılması, dış politikada Türkiye’yi haklı davalarında yalnızlaştırmış ve taviz verir konuma düşürmüştür” denildi. Açıklamada, “Bir ‘Devlet Politikası’ olması gereken Dış Politika, öncelikle iç politikaya malzeme edilmiş, Dışişleri Bakanlığı ve bürokrasisi de devre dışı bırakılarak, tek bir kişinin aldığı kararlar ile yönetilir hale getirilmiştir” ifadesi de kullanıldı.

Yapılan açıklamada ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Kıbrıs ziyaretine de değinilerek şu ifadeler yer aldı: “Mike Pompeo’nun, Kıbrıs Rum Yönetimi ile bir mutabakat imzalamış olması, bölgedeki gerginliği daha da arttırarak, Kıbrıs ve Doğu Akdeniz sorununun barışçıl bir şekilde çözümünü daha da zorlaştıracaktır.”