CHP dün önce MYK'yi ardından milletvekillerini toplayarak yeni dönemin olası siyasi gelişmelerini ele aldı. CHP Sözcüsü Öztrak, “Ülkeyi 18 yıldır yönetenleri iktidardan gitme korkusu sarmış durumda. Keyiflerine göre yönetmelerine imkân vermeyecek hiçbir itiraza tahammülleri yok” dedi.

İktidarı gitme korkusu sarmış

BirGün ANKARA

CHP Genel Merkezi, dün iki ayrı toplantıya ev sahipliği yaptı. İlki Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı olurken ikinci toplantıda ise yeni yasama yılı öncesinde milletvekilleri ile parti yönetimi bir araya geldi.

CHP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantılarda mevcut siyasi gündem ve TBMM çalışmaları ele alındı. Salgın hastalığın geldiği son durum ve bunun yasama dönemine olası etkileri de gündeme gelirken ay ortasında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulacak 2021 Yılı Bütçe Teklifi de tartışılan bir diğer konu oldu. Milletvekillerinden bu süreçte iktidarın halkı yok sayan bütçe tercihlerini kamuoyuna anlatmaları istendi.

Toplantıların ardından gündemdeki konuları değerlendiren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Anayasa Mahkemesi (AYM) tartışmaları ve ekonomik göstergeler hakkında konuştu. AYM’nin büyük bir baskı altında olduğunu dile getiren Öztrak, “Ülkeyi 18 yıldır yönetenleri iktidardan gitme korkusu sarmış durumda. Önce atama içişleri bakanı çıktı, kararlarını beğenmediği AYM Başkanı'nı tehdit etti, sonra sarayın bekçisi AYM'yi hedefe koydu. Ondan sonra da sarayın kibirli adamı çıktı, 'neden olmasın, siz getirin onaylarım' dedi. AYM zaten yeni sisteme göre ayarlanmamış mıydı? Üyelerin tamamı AKP Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından belirleniyor. Yüksek yargı üzerindeki bu vesayet sistemini kimler tasarladı? Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli. Ülkeyi keyiflerine göre yönetmelerine imkan vermeyecek hiçbir itiraza tahammülleri yok” dedi.

EKONOMİDE KÜME DÜŞÜYORUZ

Yeni Ekonomi Programı ve TÜİK’in enflasyon rakamlarının “hayal ürünü” olduğunu ifade eden Öztrak, “Açlık sınırının 2 bin 448 lira olduğu bir ülkede yaklaşık 2 milyon emekçi günlük 39 lirayla bu pandemi döneminde hayata tutunmaya zorlanıyorsa emekçilerimiz açlığa mahkum ediliyorsa o zaman ne yapacağız? Bu programda emekçilerin haklarını gasp etmeye yönelik hazırlıklar var. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için daha esnek bir çalışma düzeni getireceklermiş. Esnek çalışma diyerek belirli süreli iş sözleşmesini norm haline getirecekler sonra da çalışanların kıdem ve ihbar tazminatlarına el koyacaklar. Dolar kuru 7,50 seviyelerinde kalmazsa, bugünkü seviyelerinde durursa bu milli gelir 700 milyar doların da altına düşer. Ne olursa olsun bu yıl milli gelirimiz 2008'deki gelirin altına düşecek. 12 yıl önceki gelirimizi bile mumla arar hale geldik. 2 yıl içinde 20 büyük ekonomi liginden düşme noktasına geldik” diye konuştu.