İktidarın beton ısrarı enerji sektörünü sarstı

Hüseyin Şimşek

2011 yılından bu yana uygulanan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) çerçevesinde döviz kuruyla verilen desteklerin TL cinsine dönüş kararı tartışmayı beraberinde getirdi.

Desteklerin TL cinsinden hesaplanarak azalmasıyla özellikle güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımlarında Türkiye’nin artık cazip ülke olmayacağını kaydeden CHP Enerji Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bu konuda bir çalışma hazırladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da sunulan çalışmada, şu tespitler yer aldı:

“Yeni belirlenen destek fiyatlarına göre en büyük düşüş güneş enerjisinde yaşanmıştır. Dünya genelinde güneş enerjisine yatırım artarken Türkiye’deki güneş enerjisine destek yüzde 67 oranında azalmıştır. Güneşin ardından rüzgâra verilen destek de yüzde 40 oranında azalmıştır. Herhangi bir teknoloji yatırımı gerektirmeyen hidroelektriğe destek, rüzgâr ve güneş enerjisine göre daha az azalmıştır. Hidroelektriğe desteğin güneş ve rüzgâra göre çok daha fazla olması, iktidarın hidroelektrik inşaatı yapan kendine yakın şirketleri daha fazla kolladığını göstermektedir.”

“Hidroelektrik santrallerinin yatırım tutarı genel olarak yüzde 70 inşaat, yüzde 30 makine ve tesisattan oluşmaktadır. Hidroelektrikte teknoloji sabittir ve 1950 yıllarından beri ülkemizde kullanılan bir enerji türüdür. Yeni tarifeyle hidroelektrik enerjisine güneş ve rüzgârdan daha fazla destek verilmesi iktidarın beton ekonomisi ısrarını göstermektedir.”

DESTEKLER AZALACAK

Yeni YEKDEM tarifesine göre 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra gerçekleştirilecek yeni yatırımlarda verilecek destekler şöyle:

♦ Rüzgâr santrallarında 7,3 cent (53,3 kuruş) olan tarife 32 kuruşa düşerken destek yüzde 40 oranında azaldı.

♦ Jeotermal santrallarında 10,5 cent (76,7 kuruş) olan destek 54 kuruşa düştü destek yüzde 30 oranında azaldı.

♦ Güneş enerji santrallarında 13,3 cent (97,2 kuruş) olan destek 32 kuruşa düşerken destek yüzde 67 oranında azaldı.

♦ Çöp gazının kullanıldığı biyokütle santrallarında 13,3 cent (97,2 kuruş) olan destek 32 kuruşa düşerken destek yüzde 67 oranında geriledi.

♦ Hidroelektrik santrallarında 7,3 cent (53,3 kuruş) olan destek 40 kuruşa inerken destek yüzde 25 oranında azaldı.