İmam hatip liselerinde okuyan öğrenci sayısı 2018’de 30 bin azaldı, atanan öğretmen son iki yılda yüzde 23 arttı. Dini öğretim yapan lise sayısı ise 2016’ya oranla yüzde 40 artışla bin 149’a yükseldi

İktidarın imam hatiplere dönük çabaları sonuç vermedi: Öğretmen artarken öğrenci azalıyor

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre, 2016 yılında bin 149 olan din öğretimi yapan ortaöğretim kurumlarının sayısı 2018’de yüzde 40 artarak bin 605’e çıktı. MEB bütçesinden aslan payını alan Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’ne bağlı okulların öğretmen sayısı ise bu yıl 2016’ya oranla yüzde 23 artarak 42 bin 879’a ulaştı. Okul ve öğretmen sayısındaki bu artışa karşın imam hatipleri tercih eden öğrenci sayısında büyük gerileme yaşandı. İmam hatip liseleri ve Anadolu imam hatip liselerinde öğrenim gören öğrenci sayısı 2016’dan bu yana belirgin biçimde azaldı. Bu okul türlerinde 2016 yılında 677 bin 205 olan öğrenci sayısı 2017 ile 2018 yıllarında sırasıyla 645 bin 318 ve 627 bin 503’e geriledi.

İHL’lerde derslik başına 19 öğrenci
Resmi sayılara göre, Anadolu liselerinde derslik başına 29 öğrenci düşerken imam hatip liselerinde bu sayı 19’la ifade edildi. Akademik eğitim veren liselerde ortalama 26, meslek liselerinde ise ortalama 25 olan derslik başına düşen öğrenci sayı din öğretimi yapan liselerde 15’e kadar indi. İmam hatip liselerinde bir öğretmene düşen öğrenci sayısı ise 14 oldu. İmam hatiplerde bir öğretmene 14 öğrenci düşerken bu sayısı meslek liselerinde 34’e kadar yükseldi. Benzer bir dengesizlik ortaokullarda da ortaya çıktı. Anadolu imam hatip lisesi bünyesindeki imam hatip ortaokullarında okul başına 181 öğrenci düşerken, normal ortaokullarda bu sayı 309 oldu. Normal okulların imam hatip ortaokullarına göre yüzde 70 daha kalabalık olduğu ortaya çıktı.

Atamaların yüzde 10’u din alanında
Bakanlığın ilgiyi artırmak için yaptığı tüm çalışmalara rağmen öğrencilerin tercih etmediği imam hatip liselerine yapılan öğretmen atamaları da hız kesmeden devam etti. Sözleşmeli öğretmenlik kapsamında yapılan atamalarda en fazla kontenjan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği için ayrıldı. MEB’in yaptığı son dört sözleşmeli öğretmenlik atamasında toplam 7 bin 908 din dersi öğretmeni görevine başladı. Atamalar için tüm branşlara ayrılan kontenjanın yüzde 10’undan fazlasını Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanı oluşturdu. İsmet Yılmaz’ın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde din dersi öğretmenlerinin çoğu okullara yönetici olarak atanınca bu ders için öğretmen açığı ortaya çıktı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin okullardaki hem seçmeli hem de zorunlu olan çok sayıdaki dini içerikli derse yetişemediğini savunan Bakanlık, imamların da derse girmesinin önünü açtı. Bakanlığın öğretmen açığını kapatma çözümü, “Ücretli öğretmenlik” adı altında mahalle imamlarına ders verdirmek oldu.