İktidarın laiklik kaşıntısı
İBB tarafından düzenlenen etkinlikte içki satışı yapıldığını belirten iktidar medyası, belediyeyi hedef aldı. İktidar; medyasıyla, tetikçileriyle, vekilleriyle her gün laiklik karşıtı açıklamalar yaparken yaşam alanlarına da müdahale ediyor.
POLİTİKA SERVİSİ
Yandaş medya, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin tesislerinde içki satışı yapıldığını belirterek CHP’li belediyeleri hedef gösterdi. İBB Müze Gazhane'de, 28. İstanbul Caz Festivali kapsamında İstanbul Kültür Sanat Vakfı işbirliği ile birçok etkinlik düzenledi. 17 Eylül tarihinde yapılan Nils Frahm’ın konser filmi etkinliğinin ardından iktidar yayın organları, içki satışı yapılmasından rahatsızlık duyduğunu yazdı. İktidarın toplumsal hayata müdahale eden ve laikliği hedef alan açıklamalarından beslenen yandaş medyası görevini yerine getirdi.
YANDAŞ HEDEF GÖSTERDİ
A Haber, Sabah ve Yeni Akit gibi yandaş medya organları, İBB’nin 1994 yılından bu yana tesislerinde ilk kez içki satışı yaptığını belirterek tepki gösterdi. Düzenlenen konser sırasında içki satışı yapılmasına ilişkin haberde “tesiste 24 saat açık kütüphane var” denildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun adını ayrıca geçirdikleri ve eleştirdikleri haberde şöyle yazıldı: “25 yıl sonra İBB bünyesinde alkol satışına başladı. Bir süredir vatandaşların tepkisini çeken birçok faaliyete imza atılan BELTUR'da alkol satışı başladı.” Takvim ‘gazetesi’ ise, ‘Ekrem Tekel’ fotoğrafı ile verdiği haberde, “Hizmet üretemeyen CHP'li Ekrem İmamoğlu, skandal bir karara imza atarak içkiyi tekrar raflara dizdi” ifadelerini kullandı.
MESELE ‘ALKOLİZM’MİŞ
AKP MKYK üyesi Mücahit Birinci ise içki satışının yaşam tarzı ile alakalı olmadığını belirterek, anayasaya aykırı olduğunu şu şekilde iddia etti: “Kamu idaresi eliyle alkol satışı yapmak, kanaatimce Anayasa'mızın 58. Maddesine aykırıdır. Zira kamu yönetimi, devlet kurumları, Belediyeler, kendi elleriyle alkolü teşvik etmemelidir. Bu durumun "yaşam tarzı" ile ilgisi yoktur. Mesele alkolizm ile mücadeledir.”
DİYANET ÖN CEPHEDE
Toplumdan karşılık alamayan ve eridiğini fark eden AKP, siyasi koz olarak öne sürdüğü Diyanet İşleri Başkanlığı ile seçim öncesi, gericileri memnun eden adımlar atmaya devam ediyor. Laikliği hedef alan açıklamaları ve kararları ile her gün bir başka tartışma alanı yaratıyor. Öyle ki, AKP’nin çalışmasını sürdürdüğü yeni anayasa çalışmaları devam ederken iktidara yakın köşe yazarları laiklik karşıtı çıkış yapmaktan çekinmiyor. Eski AKP Tokat Milletvekili ve Star gazetesi köşe yazarı Resul Tosun, iktidarın yarattığı laiklik karşıtı atmosferden yararlanarak laikliğin anayasadan çıkarılması talebinde bulunuyor.
İBB’nin her attığı adımı takip eden ve açık arayan iktidar, İBB üzerinden tekrar yaşam alanlarına müdahale ediyor. İktidar, pandemi döneminde keyfi çıkardığı kararnameleri ile koronavirüsünü bahane ederek önlem adı altında defalarca içki satışını yasaklamıştı. Tam kapanma döneminde 17 gün boyunca içki satışı yapılmayacağını duyuran İçişleri Bakanlığı’na sosyal medyadan halk tepki göstermişti. ‘Alkolüme Dokunma’ hashtagi altında verilen bu karar, Şeriat provokasyonu olarak değerlendirilmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın normalleşme kararlarını açıklarken müzik yasaklarının süreceğini “Müzikle ilgili sınırlamayı 24.00'e çekiyoruz. Kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” sözleriyle açıklaması da tartışma yaratmıştı. Dünya müzik gününde alınan bu karar iktidarın sosyal hayatımıza düşmanlığı bir kez daha gözler önüne sermişti.
***
İBB: İlgimiz yok
İstanbul Büyükşehir Belediyesi kaynaklarından aldığımız bilgiye göre, etkinliğe sponsor olan firma içkileri ücretsiz olarak belediyeden bağımsız bir şekilde dağıtıldı. Alkol satışı BELTUR tarafından değil, sponsor firma tarafından yapıldı.