Ülkenin, işsizlik, eğitim, sağlık, depreme karşı güçlendirme çalışmaları gibi öne çıkan acil sorunlarına karşın iktidarın yatırım önceliği değişmiyor. Önceki yıllarda olduğu gibi 2021 yılında da kamu yatırımları arasında en büyük pay yine ulaştırma sektörüne ayrıldı. 191,7 milyar TL’lik yatırım tutarının 66,6 milyar TL’si ulaştırmaya gidecek.

İktidarın önceliği değişmiyor: En yüksek ödenek ulaştırmaya

Nurcan Gökdemir

AKP iktidarının yandaşları fonlama aracına dönüşen ulaştırma harcamalarına kamu kaynaklarından en büyük payı ayırma alışkanlığı değişmiyor. 2021’de de yüzde 34,8’lik oranla kamu yatırımları arasında ulaştırma sektörü ilk sırada yer alacak.

2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’ndaki verilerden yararlanılarak verilen “Kamu yatırımları artacak” müjdesinin refahını artıracakları yine geniş halk kesimi olmayacak. Büyük pay halkın acil gereksinimleri için harcanmayacak.

İşsizlik, eğitim, sağlık başta olmak üzere her depremde gündeme gelen güçlendirme çalışmaları gibi gereksinimler yerine ulaştırma yatırımları önümüzdeki yıllarda da bütçeden en büyük payı alacak.

BELİRSİZ DİĞER HARCAMALAR ULAŞTIRMANIN ARDINDA

Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, 191,7 milyar TL olarak hesaplanan kamu sabit sermaye yatırımlarının 66.6 milyar TL’si ulaştırma sektörüne ayrıldı. Ulaştırmayı 41,5 milyar TL ile içeriği bilinmeyen “Diğer hizmetler”, 32,7 milyar TL ile enerji, 21,3 milyar TL ile eğitim, 13 milyar TL ile tarım, 10,4 milyar TL ile de sağlık yatırımları izliyor.

YÜZDE 13 ARTACAK

Kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının 2021 yılında reel olarak yüzde 13,2 oranında artması öngörülüyor. 2021 yılında kamu kesimi sabit sermaye yatırımlarının tarım, enerji, ulaştırma, eğitim ve diğer hizmetler alt sektörlerinde yoğunlaşmasının beklendiği bildirildi.


KÖİ’DE DE İLK SIRADA

İktidara yakın şirketler arasında paylaştırılan ve garanti ödemeleri nedeniyle ülkenin geleceğini ipotek altına alan kamu özel işbirliği projelerinde de ilk sırayı ulaştırma sektöründeki yatırımlar alıyor.

Yap-İşlet-Devret, Yap-İşlet, Yap-Kirala-Devret ve İşletme Hakkı Devri olmak üzere dört model olarak uygulanan Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinde 1986 yılından bugüne imza altına alınanların sayısı 252 oldu. Uygulama sözleşmesi imzalanan KÖİ projelerinin toplam yatırım büyüklüğü 2020 yılı fiyatlarıyla 78,1 milyar ABD dolarına ulaştı. Bu tutar içinde ulaştırma sektörü 44,8 milyar ABD doları ile ilk sırada yer alıyor. Bunu 18,7 milyar ABD doları ile enerji, 10,8 milyar dolar ile sağlık sektörü izliyor.

iktidarin-onceligi-degismiyor-en-yuksek-odenek-ulastirmaya-799925-1.