İktidarın politikaları kadınları korumuyor

Fotoğraf: Fatoş Sarıkaya / csgorselarsiv.org

HABER MERKEZİ

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı İstanbul Pendik’te boş bir arazide bulunan ve acil tıp teknisyeni Büşra Durmaz’ın emzirmesiyle kamuoyunun tanıdığı 3 aylık Nisa Mihriban bebeği terk eden 20 yaşındaki E.S.’nin hedef alınmasına tepki gösterdi.

Açıklamada, sığınakta sosyal çalışma yapılmadığına dikkat çekildi ve “Sosyal çalışma yapılsaydı kadın bu çaresizlikle sığınaktan çıkarılmaz; çocuğun üstün yararı gözetilerek devlet bakımına alınırdı” denildi.

Mor Çatı tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “E.S.’nin hikâyesi kadınların maruz kaldığı ayrımcılık ve alternatifsizlik durumunun tekil bir örneği. E.S’nin hikâyesinde şiddet tehdidi nedeniyle sığınağa gelmiş bir kadına gebeliği sonlandırma yöntemlerinin ve evlat edindirme seçeneğinin anlatılmadığını görüyoruz. E.S’ye sığınaktan 6 aylık süreden sonra çıkmak zorunda olduğunun söylenmesi; sığınaklarda her kadının biricik olduğunun görülmeden ezbere bir süre kısıtının uygulandığını ve nitelikli sosyal çalışmanın yapılmadığını bir kez daha gösteriyor. İçinde yaşadığımız patriyarkal toplumda genç bir kadın erkek şiddeti karşısında devletin sistemsizliği sebebi ile çaresiz ve alternatifsiz bırakılırken, suçlayıcı yaklaşımlarla cezalandırılmaya çalışılıyor. İstanbul Sözleşmesi’nde yer aldığı hali ile bütünlüklü koruyucu ve önleyici politikaların kadınların hayatları için önemini bugün de bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Medyanın ‘cani anne’ ilan ettiği E.S., evli olduğu erkek ve ailesi tarafından şiddet gördüğünü söylediği ifadesinde 6 ay sonra sığınma evinden atıldığını da belirtmişti.