İktidar, büyükelçi krizinden Suriye operasyonuna dek halkı farklı gündemlerle konsolide etmeye çalışıyor. AREA’nın son araştırmasına göre halk, AKP’nin politikalarına onay vermiyor. Halkın gündemi ise sefalet.

İktidarın politikalarına onay yok

HABER MERKEZİ

Kitle desteğini her geçen gün yitiren iktidar yapay gündemler ortaya atsa da halkı ikna edemiyor. Suriye’ye yönelik operasyon sinyalinden muhalefete karşı girişilen suçlamalara kadar yurttaşın pek çok konuya yaklaşımı hükümetten farklı. AREA Araştırma’nın ekim ayı anket sonuçları halkın gerçek gündeminin ekonomik sıkıntılar olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Araştırmadan dikkat çeken sonuçlar söyle:

Büyükelçi krizi: Erdoğan, büyükelçiler krizi üzerinden ‘dünyaya kafa tutan lider’ imajı çizmeye çalıştı. Ancak yurttaşların yüzde 41’i, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönünde açıklama yapan 10 büyükelçinin ‘istenmeyen insan’ ilan edilmesi talebini olumsuz karşıladı. Olumlu karşılayanların oranı yüzde 31.7 iken, fikir belirtmeyenlerin oranı ise yüzde 27.3 oldu.

Bürokratlara çağrı: Ülkede pek çok hukuksuzluk yaşanırken kurumlar işlevini yitiriyor. Katılımcılara CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun bürokratlara yönelik mesajında, “Siz Erdoğan ailesinin değil, bu devletin şerefli memurlarısınız. Size kanun dışı her ne yaptırılıyorsa durun” şeklindeki sözlerini nasıl karşılıyorsunuz?” sözleri de soruldu. Bu sözleri olumlu bulanların oranı yüzde 48.7, olumsuz bulanların oranı ise 36.6 olarak gerçekleşti. Yüzde 14.7 ise ‘fikrim yok’ yanıtını verdi.

Suriye’ye operasyon: İktidar bloku seçim atmosferine girildiğinde Suriye’ye yönelik askeri operasyon sinyalleri vermeye başlıyor. İçeride muhalefeti bölmeye çalışan iktidar, aynı zamanda milliyetçi oyları konsolide etmeye çalışıyor. Araştırmada en dikkat çeken başlıklardan biri ise Türk Silahlı Kuvvetleri Birlikleri’nin Suriye ve Irak’a gönderilmesine ilişkin 2 yıl süreli Meclis tezkeresine CHP’nin ‘hayır’ oyu vermesini nasıl karşıladınız? Sorusu oldu. Buna olumlu yanıt verenlerle olumsuz yanıt verenlerin hemen hemen aynı oranda olması da dikkat çekti. Olumlu diyenlerin oranı yüzde 42,7, olumsuz bulanların oranı ise yüzde 42,9 olarak gerçekleşti. Fikir belirtmeyenler ise yüzde 14,4 oranında yer aldı.

Başkanlık sistemi: Daha hızlı ve etkili karar alınacağı iddiasıyla gerçekleşen başkanlık sistemi üç yılda çöktü. Muhalefet ‘güçlendirilmiş parlamenter sistem’ için görüşmeleri sürdürürken, iktidar cephesi başkanlık sistemine sıkı sıkıya sarılıyor. Türkiye’nin yönetim sistemi ile ilgili bir referandum yapılsa oy verme tercihiniz ne olurdu? Sorusuna, ‘Kararsız/sandığa gitmem’ diyenler dağıtıldığında Türkiye’nin yönetim sisteminin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” olması gerektiğini belirtenlerin oranı yüzde 60,8 oldu. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” olmasını belirtenlerin oranı ise yüzde 39,2’de kaldı. Katılımcıların yüzde 50,1’i Erdoğan’a oy vermeyeceğini belirtirken oy vereceğini söyleyenler yüzde 31,3 olarak gerçekleşti.

Ekonomik kriz: Neredeyse bütün kamuoyu yoklamaları halkın en büyük sorununun ekonomik kriz ve işsizlik olduğunu ortaya koydu. Döviz her geçen gün yükselirken milyonlar açlığa mahkum edildi. Araştırmanın en dikkat çeken noktalarından biri ise “Hükümetin ekonomi politikasını başarılı buluyor musunuz?” sorusuna verilen yanıtlar oldu. Yüzde 71,9’u başarısız bulurken yalnızca yüzde 22,4 oranında katılımcı başarılı bulduğunu söyledi.

iktidarin-politikalarina-onay-yok-940358-1.