AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayata geçirileceğini iddia ettiği ‘reformlar’ hakkında kulis bilgisi paylaşan Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, “İnsan Hakları Eylem Planına yönelik, AB’nin de beklediği bir dizi düzenleme hedefleniyor” ifadelerini kullandı. Sarıkaya, iktidarın ‘ifade özgürlüğü, gereksiz gözaltılar ve yargı bağımsızlığı konusunda da yeni düzenlemeler yapmayı planladığını’ aktararak, “2007-2013 şartlarına dönüş yapılacağının işareti veriliyor” yorumunda bulundu.

İktidarın ‘reform’ planı: “AB’nin beklediği adımlar atılacak” iddiası


MEDYA SERVİSİ

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son yıllarda demokrasiyi ve özgürlükleri hiçe sayan yönetim anlayışına karşın hayata geçirileceğini iddia ettiği ancak muhalefetin inandırıcı bulmadığı ‘reformlar’, bir süredir siyasetin ve medyanın gündeminde.

İktidarın ‘reform’ olarak tanımladığı düzenlemelerin içeriği konusunda Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde kulis bilgileri paylaştı. Sarıkaya, Erdoğan’ın bu hamlesini, “Bugün 2007-2013 şartlarına dönüş yapılacağının işareti veriliyor” şeklinde yorumladı.

Ocak ayıyla birlikte düzenlemeler için Meclis’e tekliflerin sunulacağını kaydeden Sarıkaya, iktidarın insan hakları ve AB’nin beklediği bir dizi konuda adım atmayı planladığını ileri sürdü.

“Hedef, AYM ve AİHM kararlarında yer verilen ihlal alanlarına ilişkin etkili çözümler geliştirilmesi ve bir süredir ilişkilerin soğuk olduğu insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası koruma mekanizmalarının gözlem ve raporlarının dikkate alınması” diyen Sarıkaya, ekonomi konusunda ‘yatırımcıya güven veren’ düzenlemelerin yapılmaya çalışacağından söz etti.

Sarıkaya yazısında medya özgürlüğü konusunda da değindi ve “Haber verme, bilgi aktarma sınırları içinde gerçekleşen eleştiri ve düşünce açıklamalarının suç olmadığına ilişkin mevzuat düzenlemesine gidilmesinin amaçlandığı belirtildi” ifadelerini kullandı.

BERBEROĞLU KARARI ÖRNEK OLDU

İktidarın AYM kararlarına uyulması konusunda da değişiklikler yapacağını ileri süren Sarıkaya, “Burada en dikkat çeken ise Adalet Bakanı Gül’ün de eleştirdiği AYM’nin Enis Berberoğlu kararının yerel mahkeme tarafından tanınmamasına ilişkin bir durumun bir daha yaşanmaması” diye yazdı.

Muharrem Sarıkaya’nın “İşte reform paketinde yer alacaklar… İlk paket bütçeden sonra; ilk adım ifade özgürlüğü” başlıklı yazısının öne çıkan kısımları şöyle:

*Muhtemel ki bunun hemen öncesinde 2019 Ocak ayında aslında açıklanması planlanan ancak son anda vazgeçilen İnsan Hakları Eylem Planına yönelik, AB’nin de beklediği bir dizi düzenleme hedefleniyor.

*Adalet Bakanlığı’nda çalışmaları devam eden İnsan Hakları Eylem Planı’nın bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanması amaçlanmış.

*Hedef, AYM ve AİHM kararlarında yer verilen ihlal alanlarına ilişkin etkili çözümler geliştirilmesi ve bir süredir ilişkilerin soğuk olduğu insan hakları alanında faaliyet gösteren uluslararası koruma mekanizmalarının gözlem ve raporlarının dikkate alınması… Altını çizdikleri, birkaç gündür Prof. Dr. Adem Sözüer’in de belirttiği, “Yasalardan değil uygulamadan kaynaklı sorunların aşılmasına” odaklı.

FİKRİ ÖZGÜRLÜK ARTACAKMIŞ

*O nedenle ilk aşamada ele alınacak fikir hürriyetine ilişkin düzenlemede, daha çok, “uygulamada insan hakları duyarlılığının arttırılmasına yönelik çalışmalara ağırlık verilmiş…”

*Özellikle, “medya aracılığıyla ifadenin açıklanması, gösteri ve toplantı yürüyüşleri sırasında gereksiz gözaltı, tutuklamalardan kaynaklanan ölçüsüzlüğün ortadan kaldırılması” amaçlanıyor.

*“Türk Ceza Kanunu’na göre ‘Haber verme sınırlarını aşmayan ve eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklaması suç oluşturmaz…’ ama gelin görün ki uygulamada büyük sorun yaşanıyor; mevzuat düzenlemeleri ile bunların aşılması hedefleniyor…”

*Hakim ve Cumhuriyet savcılarının terfi incelemesi ve denetimlerinde Anayasa Mahkemesi, Bireysel veya AİHM kararlarına uyumsuzluğu göz önüne alınacak; terfilerinde göz önünde tutulacak bir mevzuat düzenlemesine gidilecek.

*Yani bir daha mahkeme, ben kararını tanımıyorum diyemeyecek, yeniden yargılama yoluna gidecek, ayrıca bu tavrı kadro ilerlemesi ve terfilerinde de kıstas oluşturacak.

‘COĞRAFİ TEMİNAT’ HEDEFİ

*Asıl önemli olanı ise iki pakette yer alacağı söylenmesine karşın son anda çıkarılan “Belirli bir mesleki kıdeme ulaşmış hakim ve savcılara coğrafi teminat getiren” düzenlemenin bu kez ilk pakette yer alacağının sözü veriliyor. Yani hâkimlerin süreleri dolmadan keyfi olarak bir yerden diğerine sürgüne gönderilmesinin önüne geçilecek.