İktidarın talan karnesi

Haber Merkezi

Bugün Dünya Çevre Günü. İnsan eliyle yaratılan tahribat, doğayı geri dönüşü olmayan bir yıkımın eşiğine getirdi. AKP, 19 yıllık iktidarına binlerce talan projesi sığdırdı. Rant sevdalıları ülkede elini atmadık toprak bırakmadı. Karadeniz’den Akdeniz’e ülkenin dört bir yanı maden ocakları, hidroelektrik santrallar, termik santrallar ve mega projeler ile adeta katledildi. Yaklaşık iki senedir dünyayı kasıp kavuran, milyonlarca kişinin ölümüne neden olan Covid-19 salgını ise doğanın önemini bir kez daha hatırlattı. Ancak ne yazık ki salgın bile iktidarın talan projelerine ve gözünü kâr hırsı bürüyen patronlara engel olamadı. Yurttaşlar bir yandan salgına bir yandan da yaşam alanlarının yok edilmemesine karşı mücadele verdi.

İktidarın, 19 yılına sığdırdığı talanlardan ‘sadece’ birkaçı şöyle:

MARMARA ‘ÖLÜ DENİZ’ OLDU

Yanlış çevre politikalarının bedelini Marmara Denizi ödüyor. Marmara’ya boşaltılan evsel ve endüstriyel atıklar şimdi karşımıza deniz salyası (müsilaj) olarak çıktı.

iktidarin-talan-karnesi-884226-1.

İKİZDERE’YE TAŞOCAĞI

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat’ın Rize İkizdere’de yapacağı taşocağına karşı yurttaşlar 45 günü aşkın süredir direniyor. Taşocağı dönüşü olmayan tahribata neden olacak.

iktidarin-talan-karnesi-884227-1.

MİLYONLARCA AĞAÇ KATLEDİLDİ

İstanbul Havalimanı proje sahası için en az 8 milyon, havalimanı inşaatına açılmış taşocakları için 1,2 milyon, Kuzey Marmara Otoyolu için 3,7 milyon ağaç kesildi.

iktidarin-talan-karnesi-884228-1.

KANAL İSTANBUL ÖLÜM FERMANI

Kanal İstanbul Projesi ile 134 milyon metrekare tarım alanı yok ediliyor ve bu alanların 83 milyon metrekaresi yapılaşmaya açılıyor. Proje için 394 bin ağaç kesilecek.

iktidarin-talan-karnesi-884229-1.

KAZDAĞLARI’NIN 30 YILI GİTTİ

Kazdağları'nda siyanürle altın arayan Kanada merkezli Alamos Gold, 200 bin ağaç keserek çevre katliamı yaptı. Uzmanlar Kazdağları’nın en az 30 yılına mâl olduğunu açıkladı.