Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD), halkı bilgilendirmek amacıyla ülkeyi karış karış dolaşıyor. “Farkında Ol, Geç Kalma!” sloganı ile sindirim sistemi hastalıkları hakkında bilgilendirme programı düzenleyen dernek 2017’den beri ücretsiz halk toplantıları yapıyor. Bugüne dek 16 farklı ilde yapılan toplantıların Nisan ayındaki rotası; Samsun, Mersin ve Diyarbakır oldu. Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, ‘Sindirim […]

İl il dolaşıp halkı bilgilendiriyorlar

Türk Gastroenteroloji Derneği (TGD), halkı bilgilendirmek amacıyla ülkeyi karış karış dolaşıyor. “Farkında Ol, Geç Kalma!” sloganı ile sindirim sistemi hastalıkları hakkında bilgilendirme programı düzenleyen dernek 2017’den beri ücretsiz halk toplantıları yapıyor.

Bugüne dek 16 farklı ilde yapılan toplantıların Nisan ayındaki rotası; Samsun, Mersin ve Diyarbakır oldu.

Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, ‘Sindirim Sistemi Hastalıkları Bilgilendirme Programı’ ile bu sene içerisinde Kocaeli, Bursa ve İstanbul-Bakırköy, Samsun, Mersin ve Diyarbakır’da halk toplantıları gerçekleştirdiklerini ifade etti. 16 Nisan’da Samsun Gazi Sosyal Tesisleri’nde, 18 Nisan’da Mersin Atatürk Kültür Merkezi’nde ve 19 Nisan’da Diyarbakır Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen programlarla, alanında uzman birçok hekim halkı bilinçlendirme amacıyla bir araya geldi.

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği toplantılarda konuşan TGD Başkanı Prof. Dr. Bor, sindirim sistemi hastalıklarının ülkemizde çok sık yaşanmasına rağmen kişi başına düşen gastroenterolog oranının azlığına dikkat çekti. Bor sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin neredeyse 100 kişiden 70’inin en az bir tane sindirim sistemi yakınması var. Türkiye’nin 3’te 1’inin de sindirim sistemi hastalığı var” açıklamasında bulundu. Hasta sayısının bu denli çok olmasına rağmen Türkiye’de gastroenterolog sayısının sadece 906 olduğu bilgisini veren Bor, “Bu rakam Bosna Hersek’ten sonraki ne kötü rakamdır. Avrupa ortalaması yüz bin de 4 iken Türkiye ortalaması 100 binde 1’dir. Bin 500 gastroenteroloji açığı vardır. Bunları bilmekte yarar var. Bu bilincin artmasını istiyoruz.”

PANKREAS KANSERİ MASAYA YATIRILDI

Samsun’daki halk toplantısında da konuşan Bor, “Gastroenterolog Kimdir?” başlıklı bir sunum yaptı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Doç. Dr. Beytullah Yıldırım ‘kabızlık, şişkinlik, hassas bağırsak”, Prof. Dr. Ahmet Bektaş ‘reflü ve mide ağrısı’’, Mersin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Orhan Sezgin ise “pankreas kanseri ve pankreas hastalıkları’ başlıklı konuşmalar yaptı. Pankreas kanserinde erken tanının önemine dikkat çekildi.

SARILIK VE HEPATİT KONUŞULDU

Mersin’de ise reflü, gaz, şişkinlik, sarılık, hepatit gibi toplumda çok sık görülen hastalıklar hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Söz alan Prof. Dr. Serhat Bor, ‘Gastroenterolog kimdir?’ sorusuna da yanıt vererek, insanların yedikleri her şeyin ağızdan girip vücuttan çıkana kadar izlediği yolun kendi alanları olduğunu söyledi. Karaciğer, safra yolları, pankreasın da gastroenterolojinin işi olduğunu kaydeden Bor, “Kapadokya’da yaptığımız bir çalışmanın sonuçlarına göre, Türkiye’de en az bir sindirim sistemi sorunu olan insanların oranı yüzde 70. Çok ciddi bir rakam. Toplumun kabaca üçte birinin gastroenteroloji hastalıkları olduğunu biliyoruz. Reflü, kabızlık, şişkinlik gibi” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’da gerçekleştirilen etkinlikte ise Prof. Dr. Serhat Bor, Doç. Dr. Mustafa Yakut, Doç. Dr. Feyzullah Uçmak, Prof. Dr. Mehmet Dursun önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Serhat Bor şunları söyledi: “Türk Gastroenteroloji Derneği olarak misyonumuz, halkımızın sağlıklı bir sindirim sistemi için neler yapılması gerektiği ayrıca sindirim sistemi hastalıklarında tanı ve tedavi konusunda yol göstermek ve bu konularda en yetkili bilim insanlarımızın bilgilerini paylaşmalarını sağlamaktır. Halk Sağlığı açısından bakıldığında hastalıklarla mücadelenin öneminde öne çıkan faktörler hastalığın sıklığı ve yaşamsal tehlikesi yaratıp yaratmadığıdır. Hastaları doğru bilgilendirmek ve aynı hastalığa yakalananların iletişim kurmasını sağlamak da görevlerimiz arasındadır. Bu amaçlar doğrultusunda sürdürdüğümüz etkinliklerin önemli bir ayağı da Diyarbakır’da gerçekleşti.” dedi.