SGK, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde kullanılan ilacın kapsül halinin bedelini karşılarken şurup formunu ödemiyor. Dr. Kılıç ve Dr. Demir, hastaların mağdur edildiğini kaydediyor.

İlaca çifte standart mağdur ediyor

Haber Merkezi

Derinleşen ekonomik kriz ilaçları da vurdu. O ilaçlardan birisi de ‘Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu’ (DEHB) tedavisinde kullanılan ve geri ödeme kapsamında olmayan ‘Strattera’ adlı şurup. İhtiyacı olan hastalar muadili olmayan şurup için kutu başı 280 TL ceplerinden ödemek zorunda. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında olmayan şurup nedeniyle aileler bir yandan sıkıntılı bir süreci yönetmeye çalışırken bir yandan da ilaç masraflarıyla çıkmaza sokuluyor.

Yaşanılan sorunları değerlendiren önceki dönem İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Güray Kılıç ve İzmir Tabip Odası (İTO) Üyesi Dr. Ergün Demir, Strattera’nın kapsül formunun ödeme kapsamında olduğunu hatırlatarak şurup formunun neden ailelerin karşılaması gerektiğini yetkililere sordu. Uzmanlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e ilaçla ilgili şu soruları yöneltti:

Kapsül formları ödenirken oral çözelti/ şurup formu neden ödenmiyor?
6 yaş ve üzeri çocuklarda kullanılan ilacın şurup formu geri ödeme listesinde neden yer almıyor?
Yoksa ilacı üreten firma, SGK ilaç geri ödeme komisyonu ile Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna müracaat ederek ilacın şurup formunun eşdeğeri olmadığı için ticari kaygılarla ilacın geri ödeme listesine alınmamasını mı talep etti?

EKSTRA MASRAF

Dr. Kılıç ve Dr. Demir, ayda en az 3-4 kutu kullanılan ilacın aileleri aylık 740 TL ekstra masraf olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Ekonomik krizin derinleştiği, vatandaşların alım gücünün düştüğü, milyonlarca hanenin elektrik, su, doğalgaz faturalarını ve ev kiralarını ödeyemez olduğu bir dönemde aileler bir de ilaçla mağdur ediliyor. DEHB olan çocuk ve ergenlerin oranı yaklaşık yüzde 8. Bu da 30 kişilik bir sınıfta en az bir ya da iki tane dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan çocuk ve ergen görülebileceği anlamına geliyor. Çocuk ve ergen psikiyatri uzmanları ‘tedavi edilmeyen çocuk ve ergenlerin normal akranlarına oranla daha fazla kaza geçirme, trafik kazası yapma riski taşıdıklarından ortalama ömürlerinin kısa olduğu belirlendiğini, ayrıca çocuk ve ergenler akademik, sosyal-arkadaşlık ve aile ilişkileri konularında ciddi zorlanmalar yaşadığını’ ifade ediyor.”

RANDEVU DA YOK İLAÇ DA

Uzmanlar sözlerini şöyle sürdürdü: “Sonuç olarak Muayene için randevu alamayan vatandaşlar ilaca da ulaşamıyor. Sağlık Bakanlığına bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile SGK ilaç geri ödeme komisyonun ‘düzenleyici, denetleyici, acil tedbir alınmasını gerektiren ilaçlar hakkında karar alma’ görevlerini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. İlgili bakanların da bu duruma sessiz kaldığı görülüyor. Kuvvetle muhtemeldir ki sorun şuradan kaynaklanmakta; ilaç firması, ürettiği kapsül formunun eşdeğer ilacının mevcut olduğu, ancak şurup formunun eşdeğeri bulunmadığından kamu kurum ıskontosunu ödememek ve eczaneden doğrudan satılması sağlamak amacıyla yani tamamen ticari kaygılarla bu form için ilaç geri ödeme komisyonuna başvuru yapmamıştır. İlacın şurup formuna ihtiyaç duyan vatandaşlarda ancak cepten ödeme yaparak erişebilmektedirler. Eğer bu olasılık söz konusu ise durum vahim. İleri ki dönemlerde eşdeğeri olmayan, hayati öneme haiz ilaçların geri ödeme listesine alınmaması söz konusu olabilecek. Bu durum yine vatandaşı olumsuz etkileyecek; ihtiyacı olan hastalar ancak cebinde parası varsa veya borç para bulabilirse ilaca erişebilecek, parası yoksa ilaca erişemeyecek. Vatandaşlar kamu hastanelerinde çocuk ve ergen psikiyatri polikliniklerine muayene için MHRS sistemi üzerinden randevu alamamakta veya aylar sonrasına randevu alabilirken şimdide çocuklarının tedavisi için ilaca ulaşamamakta.”