Basın İlan Kurumu’nun gazetemize uyguladığı ilan kesme cezası, toplumun tepkisini çekti. Yurttaşlar, halkın haber alma hakkını savunan BirGün’ün asla susturulamayacağını vurguladı

İlan ambargosuna karşı BirGün'e destek: Dayanışma yaşatır

HABER MERKEZİ

Basın İlan Kurumu’nun (BİK) gazetemiz BirGün’e uyguladığı ilan ve reklam yasağı, toplumun geniş kesimlerinin tepkisiyle karşılaştı. Sanatçılardan akademisyenlere, gazetecilerden milletvekillerine kadar binlerce kişi, halkın haber alma hakkının engellenemeyeceğini vurgulayarak sosyal medyada BirGün’e sahip çıktıklarını belirten paylaşımlarda bulundu. Yurttaşlar aynı zamanda, BİK’in bu yıldırma amaçlı yaptırımları karşısında gazetemize dijital abone olarak destekte bulundu.

Halktan yana haberlerimizdeki eleştirel ifadeleri gerekçe gösteren Basın İlan Kurumu, gazetemize 49 günlük resmi ilan kesme cezası uyguladı. BirGün olarak dün yayımladığımız editöryal yazıyla, durumu okuyucularımızla paylaştık ve hukuki olarak atılması gereken tüm adımları atacağımızı belirttik. Bunun üzerinde dün sabah saatlerinden itibaren BirGün adeta bir destek yağmuruyla karşılaştı. Sosyal medyadan binlerce yurttaş, uygulanan baskıcı politikalara karşı halkın haber alma hakkını savunan BirGün’ü desteklediğini belirtti. Kimi yurttaşlar, gazetemize abone olduklarını gösteren ekran görüntülerini paylaştı.

Twitter’da gazetemiz için atılan tweetlerden bazıları şu şekilde:

HAK GASPI YAŞANIYOR

dayanisma-yasatir-660397-1.Sabahat Akkiraz: Halk için gazetecilik yapmak, gerçekleri yazmak, yandaş olmamak iktidar tarafından cezalandırılıyor. Birgün gazetesi basın ilan kurumundan 3 aydır ilan ve reklam alamıyor. Kanuni hakkı gaspediliyor. Gazetemizin yanında duralım. Gerçekleri yazan bir kaç tane kaldı @BirGun_Gazetesi

dayanisma-yasatir-660398-1.Mahmut Tanal: Basın İlan Kurumu’yla ilgili bize gelen bilgiler var. Bu yüzden @BirGun_Gazetesi ‘nin yasal hakkı olan resmi ilan ve reklamların akışının keyfi gerekçelerle durdurulmasına şaşırmadım. İktidarın sansür mekanizması gibi davranmayı bırakın. Hukuka riayet edin, suç işlemeyin...

Yaman Akdeniz: Muhalif basın sadece arka arkaya gönderilen tekzip ve erişimin engellenmesi kararları ve açılan ceza ve hukuk davaları ile susturulmaya çalışılmıyor. Basın İlan Kurumu tarafından da @BirGun_Gazetesi susturulmaya çalışılıyor. BirGün asla susmayacak, susturulamayacak.

Ayşen Şahin Aksakal: BirGün’ün çağrısına şöyle klişe bir matematik hesabıyla destek isteyeceğim sizden. Sigara kullananlar için: günde sadece bir dal eksik içersek bir aylık gazete aboneliği ediyor. Abonelik de 2 dakika bile sürmüyor, hadi.

dayanisma-yasatir-660407-1.İsmail Saymaz: Basın İlan Kurumu, Birgün’e üç aydır ilan ve reklam vermiyor.

dayanisma-yasatir-660408-1.Orhan Sarıbal: Halktan yana, haklıdan yana ve gerçek habercilik yaptığı için Birgün Gazetesi cezalandırılıyor. Bunu biliyoruz. Ama okurları BirGün’ün yanında oldukça birilerinin hevesi kursağında kalacak, bunu da biliyoruz.

Utku Çakırözer: Özgürlüklerimizin savunucusu @BirGun_Gazetesi ‘ne ilan ambargosu Meclis’te... Hepsi sudan gerekçeler! Asıl neden belli: Yoksulluğu, yolsuzluğu, kadın ve doğa katliamlarını manşet yapmak!

BİRGÜN HEPİMİZİN SESİ

Gaye Usluer: Baskılara karşın hepimizin sesi olan Susturulmak istenen @BirGun_Gazetesi ne abone olarak destek olalım. #özgürbasınsusturulamaz.

Candan Badem: Akepe rejiminin bahanesine bakın hele... Ahlaksız besleme basına ve dergilere reklam yağarken muhalefete uyduruk gerekçeler üretiyorlar. Birgün’ü her gün bayiden alıyorum, ayrıca dijital aboneyim.

Güven Gürkan Öztan: BirGün üzerindeki baskı ağırlaşıyor. Okuyucularımızın desteğine çok daha fazla ihtiyaç duyduğumuz günlerdeyiz.

Fethi Açıkel: Basın İlan Kurumu aracılığıyla @BirGun_Gazetesi ‘ne haksız şekilde uygulanan resmi ilan ambargosu kabul edilemez. Saray Rejimi, Resmi İlanların dağıtımını keyfi ve siyasi ölçütlerle yapıyor; Bağımsız medyayı susturmak istiyor. BirGün’e hep birlikte sahip çıkalım.

dayanisma-yasatir-660409-1.Feray Aytekin Aydoğan: Eğitimin, eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrencilerimizin,memleketin geleceğini ilmek ilmek örenlerin sesidir BirGün... Yaşattık, yaşatmaya devam ederiz her daim...

MİLLETVEKİLLERİ ABONE OLARAK DESTEK VERDİ

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Tokat Milletvekili Kadir Durmaz ve Muğla Milletvekili Burak Erbay, BirGün’ün Ankara Bürosu’nu ziyaret etti.

BirGün gazetesinin baskı ve davalarla susturulamayacağını söyleyen Bakan, “İktidarın her şeyi kontrol altına aldığı bu dönemde BirGün, insanların özgürce haber aldığı az sayıda kaynaktan biri” dedi. CHP’li Bakan, Erbay ve Durmaz, BirGün gazetesinin dijital abonelik kampanyasına da destek verdi.

Davalar ile susturamadıkları BirGün’ün, Basın İlan Kurumu üzerinden cezalarla susturulmaya çalışıldığını ifade eden Bakan, Bu cezalar yasaya da kanuna da aykırı. Bununla ilgili mücadele etmeye devam edeceğiz. Herkesi BirGün’e destek olmaya, üye olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.