Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, ‘kişiye özel’ kadro açtı. Aranan ‘öğretim görevlisi’ için yayımlanan ilanda, adayın yüksek lisans tezi bile yazıldı. Tartışmalı bir diğer ilan ise Niğde’de yayımlandı.

İlanın böylesi!
Üniversitelerdeki usulsüz atamalar sık sık protesto ediliyor. (Fotoğraf: Eğitim Sen)

Berkay SAĞOL

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörlüğü’nün 10 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlanan kadro ilanı, tartışma yarattı. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı’na öğretim görevlisi almak için açılan ilanda, belirlenen çalışma şartının bir adayın tezinin başlığıyla aynı olduğu görüldü.

Söz konusu ilanda yer alan şartlardan bazıları şöyle: “Okul öncesi öğretmenliği lisans mezunu olmak. Okul öncesi eğitimi alanında doktora yapıyor olmak. Çocuklarda empatik eğilim ve ahlaki yargı ve yaşam doyumu konularında akademik çalışma yapmış olmak.”

KİŞİYE ÖZEL AÇILDI

YÖK Akademik’te yer alan bilgilere göre, bu şartları karşılayan kişi Z.A.A. Bu kişi, 2017’den beri başka bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışıyor. Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında yüksek lisans yapan Z.A A.’nın yüksek lisans tezinin başlığı ise şu şekilde: “10-12 yaş çocukların empatik eğilim, ahlaki yargı ve yaşam doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi.” Üstelik Z.A.A. 2021’den beri ‘okul öncesi eğitimi’ alanında doktora yapıyor. Üniversite, bu ilanın üzerinden geçen beş günün ardından ‘düzeltme ilanı’ yayımladı. İlk ilanda, “Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında yüksek lisans yapmış ve aynı alanda doktora yapıyor olmak” şeklinde yer alan şart, sonrakinde, “Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında yüksek lisans yapmış olmak. Okul öncesi eğitimi alanında doktora yapıyor olmak” olarak değiştirildi.

***

NİĞDE’DE TARTIŞMALI KADRO İLANI

Tartışmalı bir diğer ilan ise Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü’nce yayımlandı. 18 Kasım tarihli akademik ilanda, Zübeyde Hanım Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Hemşirelik Yönetimi Anabilim Dalı için “Doktor Öğretim Üyesi” alınacağı bildirildi. Kadro için “Anatomi alanında doktora, Hemşirelikte Anatomi Eğitimi ile ilgili çalışmaları yapmış olmak” şartları arandı. Söz konusu ilanın D.Ç. isimli öğretim görevlisi için açıldığı belirtildi.

YARGIYA TAŞINACAK

Erciyes Üniversitesi’nde anatomi alanında doktora yapan D.Ç.’nin “Ebelik ve hemşirelik öğrencilerinin çevrim içi anatomi eğitimi hakkındaki öngörü ve deneyimleri” başlıklı bir çalışması bulunuyor. Türk Hemşireler Derneği tarafından yapılan açıklamada konunun yargıya taşınacağı belirtildi.