Ilbıra Dağı maden tehdidi altında

BİRGÜN İZMİR

Ilbıra Dağları’nda başlatılan madencilik faaliyetlerinin doğayı tahrip ettiği gerekçesi ile Bafalılar tarafından oluşturulan Bafa Ilbıra Dağı Koruma Platformu üyeleri, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı makamında ziyaret etti.

Ilbıra Dağı Platformu başkanı Ali Özgür, “Ilbıra Dağı'nda Boksit (alüminyum) madeni ve diaspor kristalleri çıkarılacağı belirtilen dağ, çam ve zeytin ağaçlarıyla kaplı, ayrıca endemik türde bitkilere de sahip. Biz maden çıkartılmasına karşı değiliz. Doğamız katlediliyor, tek geçim kaynağımız zeytincilik, zeytin ağaçlarımız ölüyor” dedi.

Ali Özgür, “Bu gün itibariyle Noter’den aldığımız vekâletnamemizi Platform Avukatımıza gönderiyoruz. Avukatımız bizim adımıza hukuki süreci başlatacak, Ilbıra için mücadelemizi devam ettireceğiz” diye konuştu.

Platform içerisinde teşkilat yapısının tamamlandığını ve görev dağılımının yapıldığını söyleyen Bafalı Gazeteci-Yazar Abdullah Gürgün de, 48 yıldır yurtdışında yaşadığını, hiçbir Avrupa ülkesinde böyle yüzeysel bir çalışma yapılmadığını dile getirdi.

Büyükşehir Yasası sonrası kapatılan eski Bafa Belediyesi Başkanı Zühra Dönmez ise “Daha önce Bafa gölü içinde bir platform oluşturulmuştu. Bu sayede yapılan çalışmalarla Bafa gölünün yeniden nefes alması sağlandı. Aynı duyarlılığı şimdide Ilbıra dağı için göstererek ağaç katliamlarının önüne geçilmesinin sağlanmasını istiyoruz ”dedi

BAFA ILBIRA DAĞI'NIN YOK OLMASINA İZİN VEREMEYİZ

Milas’a bağlı Bafa Mahallesi’nde Ilbıra Dağları’nın tamamının maden sahası ilan edildiği ve ağaç kesiminin başlandığını duyumu üzerine harekete geçen ve Bafa Ilbıra Dağı Koruma Platformu kurarak maden firmalarının kesimi durdurması yönünde harekete geçen çevre gönüllüleri Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat’ı ziyaret ederek çalışmaları ve bölgede yaşananlar hakkında bilgi aktardı.

Platformun başkanı Ali Özgür, “Bölgede yaşanan olaylar hakkında iki toplantı gerçekleştirdik. Öncelikle Bafa halkına maden arama faaliyetlerinin bölgeye ne kazandırıp ne kaybettireceğini anlatmaya çalıştık. Maden firması yetkilileri de çıkıp bir açıklama yapmıyor halkı gerektiği kadar bilgilendirmiyor. Biz maden çıkartılmasına karşı değiliz. Doğamızın yok olmasına, tek geçim kaynağımız olan zeytin ağaçlarımızın yok olmasına karşıyız ”dedi.

Öncelikle hukuki sürecin başlatılması gerektiğini dile getiren Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat da, “Halkı da bu işin içine daha çok çekmemiz gerekiyor. Çevrecilere Ülkemizde hep kötü gözle bakılır. Boş işlerle uğraşan insanlar gibi görünür. Ancak doğayı ve çevremizi koruma adına çevreci olmamız şart “dedi.

"MİLAS ORMAN İŞLETME MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİ MADEN FİRMASI ADINA BÖLGEDE KESİM YAPIYOR"

Platform adına açıklama yapan Mimar Tolga İltir de, “Maden firması her ne kadar kesim yapmayacağız dese de aldıkları diaspor ve boksit arama ruhsatları yüzeysel aramayı gerektiriyor. Şimdiye kadar firma tarafından 150 dönüm alanda ağaç kesimi yapılmış. Ve daha 150 dönüm içinde ağaç kesim başvurusu bulunuyor. Milas Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri firma adına bu ağaçların kesimini gerçekleştiriyor” dedi.

Platform üyelerinin anlattıklarını dinleyen Tokat, “Milas Belediyesi olarak bizde Bafa ve Kapıkırı bölgemizde çalışmalarımıza başlıyoruz. Belediye teşkilat yapımımızı tamamladık. Müdürlerimizin atamasını gerçekleştiriyoruz. Öncelikle Kapıkırında bulunan binamızı yenileyip Turizme kazandıracağız. Bafa gölü ve Kapıkırının güzelliklerinden yaralanmayı planlıyoruz. Çomakdağ mahallemizde başlattığımız mimari proje uygulamalarını Bafa mahallemizde de hayata geçireceğiz. Bafa bizim içinde çok önemli bir bölge. Turizm ve tarımsal kalkınma konularındaki projelerimizi yeni teşkilat yapımızla birlikte başlatıyoruz” dedi.

Platform üyelerine ziyaretleri için teşekkür eden başkan Tokat, “Bafa Ilbıra Dağı'nın yok olmasına izin veremeyiz. Hukuki süreci yakından takip edeceğiz “ diye konuştu.