Maden şirketlerinin istilasına uğrayan Malatya Pütürge’de 32 maden sahasında aktif çalışma yapılıyor. Mal-Çep Eş Sözcüsü Derin, “Çevre kirliliği nedeniyle başta hayvancılık, zirai üretime de çok zararları var” dedi.

İlçenin anahtarları şirketlere teslim
Maden şirketleri sadece Pütürge’de 41 maden projesi için Bakanlığa başvuru yaptı. (Fotoğraf: MA)

HABER MERKEZİ

Malatya merkeze 74 kilometre uzaklıkta bulunan Pütürge ilçesi, maden şirketleri tarafından kuşatılmış durumda. Fırat Nehri’nin bir kolunun yarattığı vadi üzerinde bululan Pütürge, 300 yıl önce bir köy olarak kurulmasına rağmen arazinin dağlık ve engebeli olması nedeniyle fazla büyüyememiş, 12 bin 946 nüfusa sahip bir ilçe. Pütürge jeolojik olarak eski bir tabaka olması nedeniyle maden olarak tanımlanan birçok kayaç türünü barındırıyor.

41 BAŞVURU YAPILDI

Son yıllarda maden şirketlerinin istilasına uğrayan Pütürge’de, şimdiye kadar 41 çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapıldı. Yaptıkları hiçbir ÇED başvurusuna olumsuz karar almayan maden şirketleri, Pütürge ilçesini delik deşik ediyor. Konuya ilişkin konuşan Malatya Çevre Koruma Platformu (Mal-Çep) Eş Sözcüsü ve Pütürge Doğa Koruma Derneği yöneticisi Ramazan Derin, ilçede şu an 32 maden sahasında aktif çalışma yapıldığını söyledi. Maden şirketlerinin ilçeyi talan etmesine karşı ekolojik mücadele yürüttüklerini kaydeden Derin, şimdiye kadar iki ÇED başvurusunu, bir tane de maden ocağı ruhsatını iptal ettirdiklerini ifade etti. İptal kararlarına rağmen maden şirketlerinin faaliyetlerine devam ettiğini söyleyen Derin, “Maalesef yerelde bu kararlar uygulanmıyor. Bu kararları uygulayacak bir merci bulamıyoruz. Bu konuda özellikle mülki idareler çok yetersiz kalıyor. Bunda siyasetin ne kadar etkili olduğunu görüyoruz” dedi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, Pütürge ilçesinin en büyük sorununun ilçede kurulan ve Türkiye’nin en büyük maden sahalarından olan profilit madeni olduğunu vurgulayan Derin, “Çevre yerlerde çıkarılan profilit madeni, Şiro Çayı’nın kıyısında stok ediliyor. Burada toplanan madenler daha sonra Malatya merkezde bulunan Yaygın mahallesinde toplanıyor. Oradan da tren ve TIR’larla Mersin de bulunan ÇİMSA fabrikasına naklediliyor. Bu madenin yüzde 80’lik kısmı ÇİMSA tarafından ihraç ediliyor” diye konuştu.

Derin şöyle konuştu: “Pütürge şu an çok vahim bir durumda. Gerek gürültü kirliği, gerekse de toz ve dumanın yarattığı çevre kirliliği nedeniyle başta hayvancılık, zirai üretime de çok zararları var. Mal-Çep olarak, Pütürge, Doğanşehir, Arguvan, Arapkir konularında hep beraber hareket etme ve örgütlenme yoluna giderek kararlı bir direniş sergileyeceğiz.”