AKP’li Talas Belediyesi’nin, Belediye Kanunu’na aykırı kararlar alarak mülkiyetindeki arazi ve taşınmazların bir bölümünü süresiz şekilde tahsis ettiği öğrenildi. Mevzuata aykırı olduğu belirlenen toplam dokuz işlemden altısının, “Kuran kursu, müftülük binası ve cami inşası” için Diyanet’e yapıldığı belirlendi.

İlçeyi Diyanet’e teslim etmişler

Mustafa M. Bildircin

AKP’li Kayseri Talas Belediyesi’nin hesaplarında yapılan incelemede idarenin 25 yılı aşkın veya süresi belirli olmayan tahsisler gerçekleştirdiği açığa çıkarıldı. Mevzuata aykırı olduğu belirlenen toplam dokuz arazi tahsisinin altısının Diyanet İşleri Başkanlığı’na yönelik olduğu öğrenildi.

2019 yılı mali incelemeleri kapsamında Kayseri Talas Belediyesi’nin hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, mevzuata aykırı arazi tahsisleriyle karşılaştı. Büyük bölümü 2013 yılında yapılan toplam dokuz arazi tahsisinin sürelerinin en az 30 yıl olduğu açığa çıktı.


TAHSİSLERİN UCU AÇIK

Sayıştay raporuna göre idare, Belediye Kanunu’nun, “Kamu kurum ve kuruluşlarına süresi 25 yılı geçmemek üzere taşınmaz tahsis edilebilir” maddesini yok sayarak süresiz ve 30 yıl süreli tahsisler gerçekleştirdi. Büyük bölümü Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapıldı.

KURAN KURSU VE CAMİ

Belediye Meclisi Kararı’yla gerçekleştirilen arazi ve taşınmaz tahsislerinin ikisi Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne, biri İl Sağlık Müdürlüğü’ne altısı ise Diyanet İşleri Başkanlığı’na yapıldı. Diyanet’e yapılan tahsislerin amacına ilişkin detaylar ise denetim raporuna şöyle kaydedildi:

■ Mevlana Mahallesi’ndeki arazi, 2010 yılında cami yapımı için,

■ Harman Mahallesi’ndeki taşınmaz, 2013 yılında Kuran kursu ve müftülük binası yapımı için 30 yıllığına,

■ Yenidoğan’da bulunan Çiftekuyular Camii altındaki taşınmaz, Kuran kursu yapımı için 30 yıllığına,

■ Bahçelievler’deki arazi cami yapımı için 30 yıllığına,

■ Yazılı Mahallesi’nde bulunan bir taşınmaz Kuran kursu yapımı için 30 yıllığına, bir başka taşınmaz ise yine Kuran kursu yapımı için süresiz olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildi.