Danıştay Savcısı, Boğaziçi Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı kararıyla hukuk ve iletişim fakültelerinin açılmasını Anayasa’ya aykırı buldu. Eğitim Sen’in avukatlarından Bahçetepe, Danıştay’ın orantılı bir karar vermesini istedi.

İletişim ve hukuk Anayasa’ya aykırı
Boğaziçili akademisyenler, dün 431’inci kez rektörlük binasına sırtını döndü. (Fotoğraf: Buğra Çınar)

Haber Merkezi

Danıştay Savcısı, Boğaziçi Üniversitesi'nde hukuk ve iletişim fakültelerinin açılmasıyla ilgili kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu ve konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması gerektiğini belirtti.

Eğitim Sen'in Boğaziçi Üniversitesi’nde 5 Şubat 2021’de Cumhurbaşkanı kararıyla açılan hukuk ve iletişim fakültelerinin Anayasa’ya aykırılığı ve iptali için açtığı davada Danıştay Savcısı Fikriye Doğru, görüş bildirdi. Savcı Doğru, Danıştay 8. Daire için yazdığı görüşte Boğaziçili hocaların itirazını haklı buldu ve konunun Anayasa Mahkemesi'ne taşınması gerektiğini belirtti.

İki fakültenin açılmasıyla ilgili Eğitim Sen ve Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ayrı ayrı davalar açmıştı. Danıştay savcısı, Eğitim Sen'in davayı açma yeterliliği olduğunu kabul ederken 2809 sayılı Yükseköğretim Teşkilatı Kanunu'nun Ek 30. Maddesi'nde, fakülte kurma hakkının Cumhurbaşkanı’na verilmesinin, Anayasa'nın 130. Maddesi'ne uymadığını, üniversite özerkliği doğrultusunda fakültelerin kanunla kurulması gerektiğini vurguladı.

ANAYASA’YA AYKIRI

Danıştay Savcısı'nın görüşü ve davanın temellenişi üzerine Eğitim Sen Avukatı İlkay Bahçetepe şunları söyledi: “Cumhurbaşkanlığı kararı ile Boğaziçi Üniversitesinde hukuk ve iletişim fakülteleri kurulmasına karar verilmişti. Bu karara karşı, Eğitim Sen olarak Danıştay nezdinde Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu Ek Madde 30'un itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi talebini de içerir iptal davası açmıştık. Dava dilekçemizde fakültelerin kanunla değil,Cumhurbaşkanlığı kararıyla kurulmasının Anayasa’ya, bilimsel özerklik ilkesine, Anayasa’da münhasıran kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağına ilişkin hükmüne aykırı olduğunu ifade etmiştik. İşlem sadece bu yönüyle değil kamu yararı ve hizmet gereklerine de aykırıydı. Savcılık da dava dilekçemize paralel bir şekilde bilimsel özerklik ve üniversitelerin kendi organları eliyle yönetilmesi ilkesi gereği dava konusu işlemin dayanağı olan düzenlemenin iptali için itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması yönünde görüş bildirdi.” Bahçetepe, Danıştay’ın savcılık görüşüyle orantılı bir karar vermesini istedi.

FAKÜLTEDE HOCA YOK

Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne kurucu dekan olarak atanan Selami Kuran'ın istifasının ardından, kadrosunda hiç profesör olmadan, tek bir doçent ve bir dizi doktor öğretim üyesi ile eğitime başlanmıştı. Hukuk fakültesinin dekan vekilliğini de rektör Naci İnci üstlenmişti. İletişim fakültesi ise henüz faaliyete geçmedi.