İlhak kararlarına onay, barış görüşmesine ret
İzyum’daki SSCB askerlerine ithafen yapılan anıt, Ukraynalı askerler tarafından Ukrayna bayrağı renklerine boyandı. (Foto: AA)

Dış Haberler

Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı olan Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'un ilhakını onayladı. Parlamento’nun alt kanadı Duma’nın tüm üyeleri de önceki gün dört bölgenin Rusya'ya dâhil edilmesine ilişkin anlaşmalar lehinde oy kullanmıştı.

Ukrayna’nın doğu ve güneyindeki dört bölgede 23-27 Eylül tarihleri arasında yapılan referandumda Rusya’ya bağlanma kararı çıkmıştı. Milyonlarca kişinin gerçek düşüncelerini açıkladığı söyleyen Putin de geçtiğimiz hafta, ilhak kararını tüm dünyaya duyurmuştu. Putin, "Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'da korkmadan iradelerini gösterdiler. Artık sonsuza kadar bizim vatandaşlarımız olmuşlardır" demişti.

SAVAŞA DEVAM KARARNAMESİ

Ukrayna’nın ülkenin güneyinde ilerlemeye devam ettiği belirtilirken Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile savaşı müzakere etmenin imkansız olduğuna dair bir kararname imzaladı. Ukrayna Devlet Başkanlığının internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'nın topraklarının ilhak edilmesine karşı alınacak tedbir maddelerini içeren Ukrayna Milli Güvenlik Konseyi'nin 30 Eylül'de hazırladığı kararnamenin yürürlüğe girdiği bildirildi.

Kararnamenin ilk paragrafında, "Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere yapılamaz" ifadesine yer verildi. Rusya'nın Ukrayna topraklarından geri çekilmesi için gereken adımların atılması, Rus askeri saldırılarının püskürtülmesi, Ukrayna ordusunun güçlendirilmesi, ordunun daha fazla eğitim alması, savunma sanayisinin güçlendirilmesi ve savunma imkanlarının artması için uluslararası desteğin sağlanması gibi alınacak tedbirleri içeren kararnamede, NATO başvurusunun onaylanmasını da içeriyor.

Rus güçleri şu an Luhansk’ın tamamında, Donetsk'in yaklaşık yüzde 60'ında, Zaporijya'nın yüzde 70'inde, Herson'un ise çok büyük bölümünde kontrolü sağlamış durumda.