ABD’nin Filistin’i ilhakını içeren planıyla ilgili İsrail tarafından yeni bir harita hazırlandığı ortaya çıktı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD ve İsrailli bir ekibin ‘Barış Planı’na uygun bir harita tasarladığını açıkladı. Filistin’in tepkisini çeken haritanın gerilimi artırması bekleniyor

İlhak krizi tırmanıyor

Dış Haberler Servisi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD ve İsrailli bir ekibin, ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Barış Planı’ kapsamında Batı Şeria’dan bazı kısımları ilhak etmek üzere harita çalışmalarına başladığını açıkladı.

İsrail merkezli Kudüs Postası gazetesinin aktardığına göre Netanyahu, “ABD Başkanı Donald Trump’ın planına göre İsrail’in bir parçası olacak bölgeleri haritalama sürecindeyiz. Bu uzun sürmeyecek. Birkaç hafta içinde bitireceğiz” dedi.

Alman Basın Ajansı’na (DPA) konuşan ABD’li diplomatik bir kaynak ise “Netanyahu yönetimi ile yakın temas halindeyiz” diyerek adı geçen haritaya beraber şekil vereceklerini ifade etti. Söz konusu haritanın, Filistin’le yaşanan gerilimi daha da yükselteceği tahmin ediliyor.

‘TÜM DÜNYA BİLİYOR’

İsrail Başbakanı Netanyahu’ya Filistin Devlet Başkanlığı’ndan, “Filistin haritasını tüm dünya biliyor” karşılığı geldi. Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, “Devletin haritası, Birleşmiş Milletler’in kararlarına göre dünyanın kabul ettiği bir haritadır. Harita, 4 Haziran 1967 sınırlarına ve başkenti Doğu Kudüs olan bir devlete işaret ediyor. Bundan başka bir haritayla hiçbir şekilde ilişkiye geçmeyiz” açıklaması yaptı.

SEÇİM HARİTASI MI?

Başbakan Netanyahu’nun bu harita çıkışı ülkesindeki erken seçim takvimini akıllara getirdi. 3 Mart’ta yapılması planlanan erken seçim için, Netanyahu ve ana muhalefet lideri Benny Gantz’ın vaatleri arasında Ürdün Vadisi’nin ilhakı gibi kritik bir konu yer alıyor. Netanyahu’nun ilhak planlarını içerecek söz konusu haritanın ise seçimden hemen önce yayınlanabileceği, alelade bir seçim propagandasının unsuru olabileceği üzerinde duruluyor.

Öte yandan, Hamas ve Fetih, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Gazze’ye gelişine hazırlık olarak Filistinli gruplarla toplantı yapmak konusunda anlaştı. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, ulusal birliği geliştirme yollarını tartışmak için beş taraflı bir toplantı yapılacağını duyurdu.

Trump’ın açıkladığı ‘Barış Planı’, ABD’nin İsrail’in işgal edilmiş Batı Şeria topraklarını yanı sıra Ürdün Vadisi’nde kurduğu yerleşim bölgeleri ile yaptığı ilhakı onaylamasına ve Filistinlilerin ‘1967 sınırları’ kapsamına ilişkin isteklerini karşılamayan bir Filistin devletini tanımasına izin veriyor.

‘HAKARET’ PLANI

‘Barış Planı’ ayrıca Kudüs’ün İsrail’in bölünmez başkenti olarak tanınmasını, gelecekteki Filistin devletinin başkentinin ise Kudüs şehrinin doğusundaki Ebu Dis beldesi olmasını içeriyor. Toprakları İsrail işgali altında olan Filistinlilerin ‘hakaret’ niteliğinde gördüğü söz konusu plan, tartışmaları ve tepkileri de beraberinde getiriyor.

BMGK’DE FİLİSTİN TASARISI OYLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yarın Filistin konulu karar tasarısını oylayacak. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da oylamaya katılacağı duyuruldu. BMGK’ye Tunus ile Endonezya tarafından sunulan tasarıda bazı değişiklikler yapıldı. Filistin topraklarındaki İsrail yerleşimlerinin kınandığını içeren ifadelerin kaldırıldığı tasarıda, Ortadoğu konulu uluslararası bir konferans düzenleme çağrısı da yer almadı. Değiştirilen metne, terör, provokasyon ve yıkım da dahil sivillere yönelik tüm şiddet eylemlerinin kınanması eklendi.