İsrail'deki erken seçimde Başbakan Netanyahu umduğu sonucu elde edemedi. Filistin topraklarını ilhak etme vaadiyle seçime giren Netanyahu’nun partisi Likud oy kaybetti. Merkezdeki Mavi-Beyaz İttifak birinci olurken, aşırı sağcılar da oylarını artırdı

İlhak vaatleri tutmadı

İsrail'deki yenilenen erken genel seçimdeBaşbakan Binyamin Netanyahu'nun partisi Likud, eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın liderlik ettiği Mavi-Beyaz İttifak’ın gerisinde kaldı. Kesin olmayan sonuçlara göre oy kaybeden Likud az farkla da olsa ikinci parti oldu. Yarışa katılan 29 partiden sadece 9’u yüzde 3,25'lik seçim barajını aştı. Sonuçlara göre koalisyon zorunlu. Katılım oranı önceki seçime göre yükselirken 6 milyon 300 bini aşkın kayıtlı seçmenden yüzde 69,4'ü sandık başına gitti. İsrailliler, nisan ayında yapılan erken seçime yüzde 64,65 oranında katılım göstermişti.

SAĞ PARTİLER OYLARI PAYLAŞAMADI

Fanatik Yahudilerin destek verdiği ve Netanyahu koalisyonuna katılması beklenen Otzma Yehudit (Yahudi Gücü Partisi) baraj altında kalırken, yaklaşık 9 milyonluk İsrail nüfusunun yüzde 11,1'ini oluşturan Ultra Ortodoks Yahudileri (Harediler) temsil eden Şas (Doğulu Tevrat Muhafızları) 9, Yahudi Birleşik Tevrat (Yahudot HaTora) partisi ise 8 milletvekili çıkardı.

Eski Adalet Bakanı Ayelet Shaked liderliğinde kurulan Birleşik Sağ Partisi geçen seçimlerin aksine barajı aşarak 8 milletvekili meclise göndermeyi başardı.
Amir Peretz ile Orly Levy İşçi Partisi-Gesher İttifakı nisan seçimlerinde 6 milletvekiliyle meclise girmeye hak kazanırken, aralarında yine iki devletli çözümü savunan Meretz'in partisinin de bulunduğu Demokratik Birlik İttifakı da 5 milletvekili çıkardı.

İsrail'de hükümet kurmak için 120 sandalyeli mecliste 61 sandalyeye sahip olmak gerekiyor. Sandık sonuçlarına göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için İsrail'i yeni bir koalisyon hükümeti bekliyor. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, yarından itibaren meclise girmeye hak kazanan partilerle görüşmeye başlayacak.Rivlin'in, Likud lideri Netanyahu'yu mu yoksa Gantz'ı mı görevlendireceği resmi seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından netleşecek. Eğer görev kendisine verilirse, Gantz’ı koalisyon hükümetini kurabilmesi için zorlu bir yol bekliyor.

ORTAK ARAP LİSTESİ 12 VEKİL ÇIKARDI

İsrail vatandaşı yaklaşık 2 milyon Filistinliyi temsil eden partiler, bu seçime geçen dönemin aksine tek ittifak halinde girdi. Filistinlilerin seçime katılım oranı nisan ayında yapılan genel seçime oranla daha yüksek oldu.
İlk seçimde iki ayrı ittifak şeklinde seçime giren Cephe (Hadaş), Arap Değişim Hareketi (Ta’al), Birleşik Arap Listesi (İslami Hareket) ve Balad (Tecemmu) partileri bir kez daha Ortak Arap Listesi Bloku çatısı altında 12 milletvekili çıkarmayı başardı.

LİBERMAN YİNE KİLİT İSİM

Eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman’ın seküler milliyetçi partisi İsrail Evimiz (Beyteynu) seçimlerde oylarını yükseltip kilit parti oldu. “İsrail’i yeniden normal yap” sloganıyla seçim kampanyası yürüten Lieberman’ın duruşu, ona bu seçimlerde özellikle seküler seçmenden oy kazandırdı.

Lieberman, destekçilerine yaptığı konuşmada, “Tek bir seçeneğimiz var. Benim partim, Likud ve Mavi ve Beyaz İttifakı’yla birlikte bir birlik hükümeti kurmalıyız. Ülke acil bir durumla karşı karşıya” diye konuştu.

Dini ideolojiyi savunan ve askerlik karşıtı Ultra Ortodoks Yahudi partilerin koalisyonda olmaması gerektiğini savunan Liberman, bu partilerin siyasette “gereksiz yere fazla etkisi olduğunu” savunuyor.

Nisan ayında koalisyona gitmemesinin sebebi, Netanyahu’nun koalisyon için bu partilerle uzlaşmaya mecbur olması ancak Lieberman’ın Ultra Ortodoksların da askerlik yapmasını zorunlu kılacak yasa tasarısında ısrar etmesiydi.