Eski CHP milletvekili ve Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, baroların başlattığı Savunma Yürüyüşü'nü ve baro başkanlarının 27 saatlik mücadelesini Değerlendirdi. Cihaner, "İktidar, baro başkanlarının gecenin zor koşullara rağmen vazgeçmediğini görünce geri adım atarak yürüyüşe izin verdi. Bu yürüyüş demokratik hak mücadelesinin nasıl olması gerektiğini gösterdi" dedi

İlhan Cihaner: İktidar geri adım atarak izin vermek zorunda kaldı

HABER MERKEZİ

Baro başkanlarının geçtiğimiz cuma günü başlattığı ve Ankara’nın girişinde polis barikatıyla durdurulan “Savunma yürüyüşü” 27 saatlik bekleyişin ardından yeniden başladı. Yürüyüş, baro başkanlarına polisin sert müdahalesi, bazı baro başkanlarının darp edilmesi, 27 saatlik bekleyişe rağmen çadır kurulmasına izin verilmemesi, baro başkanlarının sandalye ve battaniye almalarına izin verilmemesiyle hafızalara kazındı.

Savunma yürüyüşünü ve baro başkanlarının 27 saatlik direnişini BirGün’e değerlendiren Eski CHP milletvekili ve Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, “Anayasa’ya göre en temel haklardan biri barışçıl ve silahsız gösteri yapma hakkıdır. Yurttaşlar, izin almaksızın gösteri ve toplantı hakkını kullanabilirler. Farkındalık yaratmak için, baro başkanları illerinden Ankara’ya yürümeye başladı. Türkiye'nin birçok yerinde yürüyüşlerini tamamladılar. Ankara'da buluşup bir sembolik yürüyüşten sonra da arabalarla Anıtkabir’e gidip bu süreci sonlandıracaklardı. Türkiye'nin birçok yerinde izin verilen bu yürüyüş garip bir şekilde birden bire Ankara sınırlarına girince izinsiz ve Gösteri Yürüyüş Kanunu’na aykırı bir eylem gibi nitelendirilmeye başlandı” dedi.

POLİS YOLU KAPATMAYA ÇALIŞTI

cihaner-savunma-yuruyusunu-degerlendirdi-iktidar-geri-adim-atarak-izin-vermek-zorunda-kaldi-747797-1.

“İlk andan itibaren orada olduğum için ana yolda bekleyen olmadığı halde polisin yolu kapatmaya çalıştığını söyleyebilirim” diyen Cihaner, “Baro başkanlarına şehirlerarası yolu kapatıyorsunuz dediler. Şehirlerarası yolun yanında bir tali yol var. Zaten oradan yürünmek istendi. Daha sonra ‘pandemi var, sosyal mesafe kuralı’ dediler. Başkanlar iki defa sıralandı ve buna uygun yürümek istediler ama buna da karşı çıkıldı. Daha sonra inşaat işçileri baro başkanlarına karşı kışkırtıldı. Bariyerlerin içine alınan ve ihtiyaçlarını gidermek için dışarıya çıkan avukatların yeniden içeriye girişine izin verilmedi. Hatta baro başkanlarının ve avukatların gittiği kafelere bile ceza kesildi” ifadelerini kullandı.

İKTİDAR GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI

“Bu süreç, her türlü zorlamanın, baskının ve zorbalığın geçerli olduğu koşullarda gerçekleşti” diye konuşan Cihaner sözlerini şöyle tamamladı:

“İktidar, baro başkanlarının gecenin zor koşullarında, soğukta, ayazda veya güneşin altında saatlerce bekleyerek vazgeçmediklerini görünce geri adım atarak yürüyüşe izin vermek zorunda kaldı diye düşünüyorum. Ayrıca siyasilerin baro başkanlarını ziyaret etmesi dikkatleri bu alana çevirdi. Bu yürüyüş demokratik hak mücadelesinin nasıl olması gerektiğini gösterdi. Baro başkanları, yurttaşlara sahada hak mücadelesinin ne kadar önemli olduğunu gösterdiler. Şimdi de tüm yurttaşlar savunmaya sahip çıkmalı.”