12 Eylül döneminde katledilen Yayıncı İlhan Erdost, ölümünün 41'in yılında anıldı. BirGün'e konuşan İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost, "Çok yitirdiğimiz insan olmuş onu fark ettik. Amcam da dahil birçok insan yoktu, onun burukluğunu yaşadık. Hep beraber olmak güç verdi" dedi.

İlhan Erdost katledilişinin 41’inci yılında anıldı

HABER MERKEZİ

12 Eylül Askeri Darbesi’nden sonra 7 Kasım 1980’de gözaltında katledilen Yayıncı İlhan Erdost, ölümünün 41’inci yılında anıldı.

İlhan Erdost’un ailesi ve dostları, Ankara Karşıyaka Mezarlığı’ndaki mezarı başına gitti. Burada yapılan anma etkinliğinin kolaylaştırıcılığını Işık Kansu yaptı. Erdost’un kızı dün gazetemizde yayımlanan yazısını okudu. Eşi Gül Erdost’un Seyhan Erdoğdu’nun yazdığı bir şiiri okuduğu anmada, kızı Türküler Erdost ise konuşma yaptı. Etkinlikte, Ali Ekber Ateş’in gönderdiği bir şiiri okundu, Ahmet Tatar, Dev-Genç Genel Sekreteri Ruhi Koç ile Sivas’ta katledilen Şair Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan konuşma yaptı. Şair Murat Koçak şiir okudu.

İlhan Erdost’un mezar başında yapılan etkinliğin ardından 25 Şubat 2020’de yaşamını yitiren kardeşi Muzaffer ‘İlhan’ Erdost ile yeğeni Sol Yayınları Editörü Barışta Erdost’un da mezarı ziyaret edildi.

ilhan-erdost-katledilisinin-41-inci-yilinda-anildi-941372-1.
Fotoğraf: İlhan Erdost

AMCAM VE BARIŞTA’YA BABAMDAN SELAM

Anmanın ardından BirGün’e konuşan İlhan Erdost’un kızı Alaz Erdost, şunları dile getirdi: “Çok güneşli bir gündü. 41 yıl geçmesine rağmen oldukça kalabalıktı. Çok yitirdiğimiz insan olmuş onu fark ettik. Amcam da dahil birçok insan yoktu, onun burukluğunu yaşadık. Hep beraber olmak güç verdi. Amcam ve Barışta’nın mezarlarına geçtik onlara da babamdan selam götürmüş olduk.”

İLHAN ERDOST HAKKINDA

17 Aralık 1944’te Tokat Artova’da doğan İlhan Erdost, ailesinin geçim sıkıntısı ve II. Dünya Savaşı nedeniyle ilkokulu bitirdikten sonra çalışmaya başladı. Daha sonra Ağabeyi Muzaffer İlhan Erdost ile birlikte Ankara'ya yerleşti. Burada tekrar okula başlayan Erdost, liseden sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne girdi. Muzaffer Erdost'un kurduğu Sol Yayınları'nda çalıştı. Muzaffer Erdost'un 12 Mart 1971'de hapse girmesinin ardından, Sol Yayınları ve Onur Yayınları'nın sorumluluğunu üstlendi. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası, yasak yayın basmak ve bulundurmak iddiasıyla ağabeyi Muzaffer İlhan Erdost ile birlikte gözaltına alındı. 7 Kasım 1980'de Mamak Cezaevi'nde görevli erler tarafından darp edilerek Erdost’u öldürmekle yargılanan 4 er ve 1 astsubaya sekizer yıl hapis cezası verilmişti