Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin siyanür borusunun patladığı ve siyanürün çevreye yayıldığı öne sürüldü. Avukat İsmail Hakkı Atal, zehirli siyanür maddesinin toprak ve suya karıştığını ifade etti.

'İliç'teki altın madeninin siyanür borusu patladı, siyanür çevreye yayıldı' iddiası
Fotoğraf: ANKA

Erzincanlı Sedat Cezayirlioğlu isimli yurttaş İliç’teki altın madeninin siyanür borusunun patladığını ve siyanürün çevreye yayıldığını ileri sürerek, çektiği görüntüleri paylaştı.

Avukat İsmail Hakkı Atal da “Sabah 05.00’e kadar siyanür borusundan çıkan zehirli siyanür maddesi toprak ve suya karıştı. Sabah 05.00’e kadar, artık ne kadar olduğunu bilmiyoruz” dedi.

İliç'te Amerika ve Kanadalılara ait altın madeninde siyanür borusunun patladığını iddia eden Cezayirlioğlu, siyanürün dereye boşaldığını ileri sürdü. Cezayirlioğlu, “Bu dere de aşağıda gördüğünüz Fırat nehrine boşalıyor” dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslenen Cezayirlioğlu, “Sizi acilen görev davet ediyorum… Binlerce ton siyanür Fırat’a karışmış” dedi.

'BİNLERCE LİTRE Mİ BİNLERCE TON MU BİLMİYORUZ'

Çevreci Avukat İsmail Hakkı Atal ise “21 Haziran Salı gecesi Erzincan’ın İliç’teki Amerika ve Kanadalılara ait altın madeni şirketinin siyanür borusunda patlama oldu. Ne kadar olduğunu bilmediğimiz bir şekilde sabah 05.00’e kadar siyanür borusundan çıkan zehirli siyanür maddesi toprağa ve suya karıştı. Sabah 05.00’e kadar, artık binlerce litre mi binlerce ton mu ne kadar olduğunu bilmiyoruz, Sedat Cezayirlioğlu’nun çektiği videolarda gördüğümüz üzere patlayan borudan çıkan siyanür bütün her yeri yakmış ve yıkmış" ifadelerini kullandı.

'DEPREM UYARISI YAPILMIŞTI, DEPREM OLMADAN BORULAR PATLIYOR'

Altın madeninin kapatılması gerektiğini vurgulayan Atal, şunları söyledi:

"Biz bölgede çalışma yaparken, 27 Mayıs 2022’de maden atık havuzunun ve madenin de üzerinde olduğu Yedisu fay zonunda bir deprem oldu. 4,2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Arkasından Prof. Dr. Naci Korur bir açıklama yaptı. 1794’den bu yana 7 şiddetinden büyük deprem olmayan bu bölgede her an 7 şiddetinden büyük bir deprem olabileceğini söyledi.

Dolayısıyla bu Amerika ve Kanadalılar ait altın şirketi, şu an çok büyük deprem riski içinde. Daha bir deprem, jeolojik hareketlilik meydana gelmeden, durduk yerde, kendi kendine siyanür boruları patlıyor. Doğa ve ekosisteme karışıyor.”

ANKA