Çöpler, altın madeninde kapasite artırımına karşı açılan dava kapsamında bilirkişi keşfi yapılacak. Dört bir taraftan yurttaşlar Erzincan'a akın etti.

İliç’teki yıkımı durdurmalıyız

Haber Merkezi

Erzincan İliç sınırlarında faaliyet gösteren Çöple Altın Madeni’nin kapasite artırımına karşı açılan dava kapsamında bölgede bugün bilirkişi keşfi yapılacak. Keşif öncesi konuşan TMMOB İliç Altın Madeni Komisyonu üyesi Cemalettin Küçük madenin bölgede büyük bir ekolojik yıkıma sebep olduğunu hatırlattı.

Anagold Madencilik ve Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın Madeni’nin kapasite artırımına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi. Yıllardır siyanür ve sülfrik asit yayan madenin bölgede ekolojik yıkıma neden olduğunu belirten TMMOB, kapasite artırımına karşı dava açtı. Dava kapsamında mahkeme, bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi.

Bugün yapılacak keşif öncesi demokratik kitle örgütleri bölgeye çağrı yaparken, yüzlerce bilirkişi heyetini karşılamak üzere yola çıktı.

TMMOB adına keşfe katılacak isimlerden Cemalettin Küçük, madenin bölgenin topografyasını değiştirdiğini belirtti. Küçük, “Fırat nehrinin başlangıcı olan Karasu’nun başında siyanür ve birçok kimyasal kullanıldı. Bölge uzun yıllar boyunca kirletildi. Buradaki yıkımın madencilik faaliyeti olmadığını, bunların büyük bir kimyasal işletme olduğunu bildiğimiz için itiraz ediyoruz. İliç gözden uzak kalmış, uzun süredir kimsenin de müdahale etmediği, zaman zaman şahısların dava açtığı ama bütün o davaların reddedildiği bir yer. Buraya kimse sahip çıkmadığı için bir maden kasabası oluşturulmuş. Biz de TMMOB olarak bu büyük yıkıma bir itirazda bulunduk” diye konuştu.

İncelemenin sadece maden içinde mühendislik kriterleri içerisinde yapılmasının doğru olmadığını belirten Küçük “Topyekûn değerlendirme yapmak için yakın köylerin tamamının da birlikte değerlendirilmesi; oradaki hayvan ölümlerinin, arıların yok olmasının, çeşitli göçlerin neden olduğunun irdelenmesi gerekiyor” dedi.

Bilirkişi heyetinde sosyolog, biyolog, meteoroloji ile harita ve kadastro mühendisinin de olması gerektiğini hatırlatan Küçük şu ifadeleri kullandı: Bizim istediğimiz gibi bir heyet oluşturulmadı. Köylerin, yaşam alanlarının nasıl terkedildiğinin, nasıl bir sosyolojik değişimin yaşandığının irdelenmesi açısından bir sosyoloğun.; orada kullanılan kimyasalların doğaya yayılma biçiminin, çeşitli kimyasalların buharlaşma yöntemleri ve kullanılması açısından değerlendirilmesi için bir meteoroloji mühendisinin; biyolojik çeşitliliğin incelenmesi açısından bir biyoloğun, geçmişten bu güne kadar yaşanan ve bundan sonra kapasitenin artırımıyla yaşanacak olan topografik değişimin boyutlarının değerlendirilmesi için de harita ve kadastro mühendisinin bilirkişi olarak istedik. Ama bu kabul edilmedi. Biz de var olan bilirkişiye bu sorularımızı yöneltip, nasıl yanıtlayacaklarını bekleyeceğiz.”