Ilıca Plajı'nın yakınında bulunan Şifne'ye kanalizasyon akıyor

Çeşme’nin dünyaca ünlü Ilıca Plajı’nın yakınında bulunan Şifne Mahallesi’nin sakinleri, kanalizasyon atıklarının Bahçelaki Deresi’ne bırakıldığını iddia etti. Dereye akan atıkların, sahile ulaşarak, burayı kirlettiğini söyleyen vatandaşlar, denize giremediklerini belirtti.

Denizde oluşan kirliliğin insan sağlığını tehdit ettiğini söyleyen mahalle sakinlerinden Nesip Adıyaman, “Bu bölgede 2 yıl önce kokular başladı. Daha sonra da sahilimiz kirlenmeye başladı. Ekolojik denge her geçen gün katlediliyor. Yetkililere seslenmek istiyorum, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ile Çeşme Belediye başkanlarının buraya gelerek bu kirliliği görmesini istiyorum. İnsan bu denize evlatlarını sokar mı? Mümkün değil. Bacağınızda yara varsa denize girdiğinizde mikrop kapıyorsunuz. Elimizde tahlilli sonuçları var. İnsan sağlığını tehdit eden bir sürü kimyasal madde mevcut. İki yıldır ayağımızı denize sokmadık. Denize sıfır oturuyoruz ve denize giremiyoruz” dedi.

SORUMLUSU TOKİ

Bölgedeki kirlilikle ilgili açıklama yapan Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran ise “Şifne bölgemizdeki sıkıntının nedeni İZSU veya belediyemiz değil. Belediyemiz tarafından bölgede 2012 yılında yapılan ve 2014 yılında İZSU’ya devredilen arıtma sistemi sorunsuz çalışıyorken, 2 yıl evvel kurulan 1500 konutluk TOKİ yönetimine ait arıtma tesisi bu ihtiyacı karşılayamadığı için böyle bir sorun meydana gelmiştir. Sorun, TOKİ’nin arıtma sisteminin çalışmaması ya da randımanlı çalıştırılmamasıdır. İZSU’nun bu konuda tespitleri var ve İZSU buradaki sorunu çözmeye, yetkiyi devralmaya hazır” dedi. TOKİ ise herhangi bir katı atık bırakmalarının söz konusu olmadığını iddia etti.