İlk kez ‘Devir’ filmiyle doğa konusuna el atan yönetmen Derviş Zaim yeni filmi ‘Balık’la bu geleneği sürdürmeye devam ediyor. Film geleneksel inançlarla bilim arasında bir bağ kuruyor ve geleneği moderne yeğ tutuyor

İlim ile bilim

BALIK

Doğanın yok oluşu düşünen herkesin cevap bulmaya çalıştığı temel bir sorun. Küresel ısınma, ormansızlaşma, türlerin hızla yok oluşu, denizlerin tüketilişi, çevre kirliliği... Doğa bir zamanlar sadece yeşilcilerin meselesi gibiydi ama artık herkesin meselesi. İstanbul’a doğru dürüst kar yağmayalı kaç yıl oldu? Gelecek yaz suyumuz olacak mı? Ve daha birçok soru kafamızı kurcalıyor her gün.
Derviş Zaim doğa konusuna ilk kez Devir filmiyle el attı. Gelenekle bir şekilde bağ kurmaya özen gösteren Zaim doğaya ilişkin filmlerinde de aynı tavrını sürdürüyor. Balık da geleneksel inançlarla bilim arasında bir bağ kurulan, ikisine de hayatta bir yer veren ama geleneği moderne yeğ tutan bir film.
 
YARDIMCI ROL BİLİM
Suskun kızının tedavisi için bilime başvuran babayla, şaman dedesinin yöntemlerini uygulayan anne arasında Zaim anneden yana tavır alıyor. Ama yine de bilime yardımcı bir rol veriyor. Bir tür ilahi adaletin de varlığından söz edilebilir filmin dünyasında. Kosmosa ne gönderiyorsan, karşılığını o şekilde alıyorsun. Ya da ne ekersen onu biçiyorsun. Kosmos demişken Reha Erdem’in de şaman kültürüne göz kırpan Kosmos’u geliyor akla. Geçmiş inançlarımız dünyayı kurtarabilir mi? İlim, bilimle el ele verse, dünyamızı kurtarabilir miyiz? Bireysel ahlakın önemi yadsınamaz ama geçim derdinin ezdiği babaları kötülüğe başvurmaktan nasıl kurtaracağız, bilemiyorum.
 
BU YÖNETMEN DE ENDER BULUNUR
Ekonomik sıkıntıların kıskacına aldığı baba rolünde Bülent İnal çok iyi. Balık; sade anlatımıyla, pes perdeden, doğanın, dolayısıyla insanın sıkıntılarına eğilen bir yapım. Derviş Zaim filmdeki balık gibi ender bir  tür. Endemik bir yönetmen türü. Kendi açtığı yolda, kendi başına Balık gibi fazla ses çıkarmadan ama şaşmadan yürümeye devam ediyor.