İlim Yayma Cemiyeti, medrese eğitimi vermeye hazırlanıyor. Cemiyet medrese projesini, tarihi Fatih Camii’nin avlusunda inşa etmeyi planlıyor

İlim Yayma Cemiyeti’nden Fatih’te medrese eğitimi

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı’yla (MEB) imzaladığı iş birliği anlaşmalarıyla eğitimde etkinliğini artıran İlim Yayma Cemiyeti, medrese eğitimi vermeye hazırlanıyor. Osmanlı döneminde, Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulan “Sahn-ı Seman Medresesi”ni yeniden hayata geçirmeyi planlayan cemiyetin internet sitesinde proje, “Osmanlı’yı merkeze alarak İslam ilim geleneğine yönelik faaliyet ve projelere ev sahipliği yapacak araştırma merkezi” şeklinde tanıtılıyor.

Laik eğitim karşıtı

İlim Yayma Cemiyeti’nin laik eğitim karşıtı uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. Cemiyet, 1924’te kapatılan Sahn-ı Seman Medresesi’ni yeniden açmak için çalışmalara başladı. Cumhuriyetin ilk yıllarında, “Çağdaş eğitim sisteminin kurulması” amacıyla uygulamaya konulan Tevhid-i Tedrisat kanununa aykırı olan proje çerçevesinde önümüzdeki eğitim yılında öğrenci alımına başlanacağı belirtildi.

Tarihi camiinin arazisinde

İlim Yayma Cemiyeti’nin resmi internet sitesinde, “Fatih Sultan Mehmed’in kurduğu Sahn-ı Seman medresesi yeniden açılıyor” ifadesiyle duyurulan medrese projesinin çatısı altında bir araştırma merkezi kurulacak. Medrese, tarihi Fatih Camii’nin avlusundaki binalarda çalışmalarını yürütecek. İstanbul’daki üniversitelerin sosyal ve fen bilimleri ile ilahiyat fakültelerine yeni kayıt olan öğrencileri kabul edecek medrese, 2018-2019 eğitim yılı itibarıyla “öğrenim” hayatına başlayacak.

‘Tanıdık’ isimler kütüphanede

Medresenin kütüphanesi de dikkati çekiyor. Roketin Osmanlı tarafından icat edildiğini savunan Salim Aydüz’ün ve 2008 yılında Başbakanlık Müşavirliği görevine atanan Ahmet Hadi Adanalı’nın kitapları ve makaleleri medresenin kütüphanesinde bulunuyor. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun da birçok makalesi ve kitabı da kütüphanede yer alıyor.

***

‘Modern Medrese’

Cemiyetin internet sitesinde, “Modern dönemde medreselere ne oldu?” sorusuna şu yanıt veriliyor:

“Türkiye’dekine benzer bir durum komünist rejimlerin uygulandığı Balkanlar, Orta Asya ve Kafkas ülkelerinde de ortaya çıktı.İster Türkiye gibi radikal politikalarla medreseleri yasaklansın, ister Mısır gibi esaslı reformlara tabi tutsun, isterse İran, Pakistan ve Hindistan’daki gibi çok çeşitli modeller denensin, İslam dünyasındaki fikrî, ilmi ve kültürel ikilik ve kriz eğitim alanında da varlığını sürdürmektedir.”

Laik eğitim için kapatıldı

Yoğunlukla dini eğitim verilen medreseler, eğitim hizmetlerini modern bir hale getirmek ve laik eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla 3 Mart 1924’te kapatıldı. Tevhid-i Tedrisat adı verilen ve öğretim birliğini sağlamak amacıyla çıkartılan kanunla tüm eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı çatısı altında toplandı.