Geçen Şubat’ta İlim Yayma Vakfı’nın inşaatı ile gündeme gelen Süleymaniye Camisi, bir siluet tehlikesi ile daha karşı karşıya. AKP’li Fatih Belediyesi’nin hazırladığı imar planları, İBB’nin uyarısına rağmen AKP ve MHP’nin oylarıyla Belediye Meclisi’nden geçirildi.

İlim Yayma Vakfı gitti, AKP’li belediye geldi: Süleymaniye’nin siluetine bir hançer daha

HABER MERKEZİ

Süleymaniye Camisi’nin muhteşem Haliç ve Boğaz manzarasını gölgeleme riski taşıyan imar planı değişikliği teklifi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) uyarısına rağmen AKP ve MHP gruplarının oy çokluğu ile kabul edildi.

İlim Yayma Vakfı’nın yaptırdığı yurt inşaatının, siluetini bozması nedeniyle gündeme gelen Süleymaniye Camisi, çevresindeki imar hareketleri yeniden gündemde. AKP’li Fatih Belediyesi tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz mart ayında İstanbul 4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, düzetmelerle uygun bulunan plan değişikliği teklifi, İBB Meclisi’nin onayına sunuldu.

İBB YÜKSEKLİK İÇİN UYARDI

Söz konusu Koruma Kurulu, Fatih Belediyesi tarafından hazırlanıp gönderilen imar planlarını, Süleymaniye Camisi’nin siluetinin bozulması ile ilgili tartışmaların ışığında inceledi. Kurul planları, yeni yapılacak inşaatlardaki yüksekliği 4’kattan 3’e düşürerek uygun gördü. Düzeltilerek uygun görülen planlar, onay için İBB’ye gönderildi. İBB Planlama Müdürlüğü söz konusu teklifi, kendi değerlendirmesini de ekleyerek Belediye Meclisi’ne gönderdi. Planlama Müdürlüğü, yeni yapılacak olan inşaatların 4 kattan 3 kata düşürüldüğünü ancak, 9.50 metre olan toplam inşaat yükseklik değerinin plan notlarından çıkartıldığına dikkat çekti. Ticarethane olarak kullanılacak giriş katların, asma katıyla birlikte 6 metre yüksekliğinde yapılabileceğini, bunun da toplan inşaat yüksekliğini arttıracağını vurgulayan Planlama Müdürlüğü, 2012 tarihli Korum Amaçlı Uygulama İmar Plan notlarında, toplam inşaat yüksekliğinin 9.50 metreyi aşılmayacağı ilkesinin olduğunu belirtti.

ilim-yayma-vakfi-gitti-akp-li-belediye-geldi-suleymaniye-nin-siluetine-bir-hancer-daha-1102425-1.

Ancak plan değişikliği teklifi İBB Meclisi’nde, AKP ve MHP’li üyelerin oylarıyla, oyçokluğu ile kabul edildi.

CHP ve İYİ Parti grupları söz konusu teklife, İBB tarafından üst ölçekli plan yapılması gerektiği düşüncesiyle şerh düştü.

İBB ekipleri 8 Şubat 2022 tarihinde, söz konusu plan sınırları içinde kalan ve İlim Yayma Vakfı tarafından yaptırılan yurt inşaatını, fazla yükseldiği gerekçesiyle mühürlemişti.

ilim-yayma-vakfi-gitti-akp-li-belediye-geldi-suleymaniye-nin-siluetine-bir-hancer-daha-1102431-1.

PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN DEĞERLENDİRMESİ

“04.10.2012 tt’li 1/1000 ölçekli KAUİP bölge plan notlarının ‘Yeni yapılaşmalarda Hmaks:9.50 m. aşılmayacak, bölgenin geleneksel mimari karakteri göz önünde bulundurularak, doku bütünlüğünü zedelemeyecek uygulamalara izin verilecektir.’ şeklindeki ‘1. Derece Koruma Bölgeleri” başlıklı plan notunda H:9.50 irtifa değerinin aşılmayacağının belirtildiği, ancak meri planda H:9.50 olan irtifanın teklif plan ile iptal edilerek H:3K irtifanın işlendiği, meri İstanbul İmar Yönetmeliği’nin 30. maddesinin 1-a bendinde “Kat yükseklikleri uygulama imar planında daha fazla belirlenmemiş ise döşeme üst kotundan döşeme üst kotuna olmak üzere en fazla; Ticaret bölgelerinde; zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 6.00 metre; diğer katlarda 4.00 metre… kabul edilerek uygulama yapılabilir’ denildiği, dolayısıyla Ticaret bloğunun nihai yapı yüksekliği ve kullanılabilir alanının arttırıldığı tespit edilmiştir.”

ilim-yayma-vakfi-gitti-akp-li-belediye-geldi-suleymaniye-nin-siluetine-bir-hancer-daha-1102426-1.