İlk 45 hastalığı sürüyor

Bülent KALAFAT

Beşiktaş’ın yenilmesiyle ikinciliği menziline alan Trabzonspor, son üç maçından mucizevi şekilde 7 puan çıkaran Denizlispor’u ağırladı. Etkili ilk yarılarının devamını getirememesine aşina olduğumuz Karadeniz ekibi galibiyete tutunamayarak 2-1 mağlup oldu.

Karşılaşmaya Hüseyin’in kendi yarı sahasında, Yusuf’un rakip yarı sahada yaptığı etkili savunma hamleleriyle başlayan Trabzonspor, adresi Rodallega ve Barrow olan topları engelleyip az adama karşı geçiş fırsatları buldu. Denizlispor adına final pasları atma görevi ağırlıklı olarak Aissati ve Olcay’da olsa da devrenin tek etkili pasını Barrow’a atan, Başakşehir maçından sonra sağ bekteki yerini Lopes’e kaptırmayan Zeki’ydi.

Tek puanla ve hedefsiz gidilen Basel deplasmanına takımla seyahat etmeyen Sturridge, Sosa, Nwakaeme, Sörloth kare ası 28 Ekim’den sonra ilk kez bir lig maçına birlikte başladı. 20. dakikada bu dört oyuncudan ilk üçünün savunmadan hızlı çıkarken verdikleri doğru kararlar sayesinde gelen kornerin devamındaki topu Trabzonspor hızlıca geri kazandı. Bergdich’in arkasından sıfıra kaçan Struddige’in yerden sert çevirdiği topu Oğuz Yılmaz’ın çaresizce kendi kalesine vurmasıyla Karaman’ın ekibi öne geçti.

Denizlispor’un kendi yarı alanında çok hata yapması ve Bergdich’in arkasına Trabzonlu oyuncuların sızması devrenin belirgin temasıydı. Özdilek 46’da Lopes’i sol beke alarak bunlardan ikincisine çare bulmak istedi ve başardı. Devamında, Trabzonspor’un ön dörtlü ve arka altılı gibi bir ayrımla oynamak ile organizasyonun yerini bireysel tercihlere bırakması karakteristikleri baskın çıktı.

Bilhassa Sosa iki maç dinlenmesine rağmen ofansif tercihlerinde standardının çok altında kalınca, ani ataklardan yeterince istifade edememek ve farkı açamamak Karaman’ın talebeleri için bir kez daha kaçınılmaz oldu. 60’ta Hüseyin - Pereira ikilisinin anlık dalgınlığını hızlı sezen Aissati’nin erken ortasına kafayı yapıştıran Rodallega tabelayı eşitledi. Ekuban - Abdülkadir ikilisi oyuna dahil olduktan sonra Trabzonspor ağırlıklı olarak ortalara başvururken, Barrow, Sacko ve Rodallega istekileri topları daha çok almaya başladı.

Ligimizin giderek yaygınlaşan “İlk 75 dakika top oynamaya gerek yok; fark açılmadıkça potadayız” taktiğini haftalardır karşılığını alarak uygulayan Özdilek, Olcay - Estupinian değişikliği ile niyetini belli etti ve bundan da kazançlı çıktı. 65 ve 80’de bitmeyen Trabzon hücumlarından sonra yakaladığı şansları Sacko ile harcayan Denizlispor, 83’te Barrow’un sürüklediği ve Rodallega’nın tekrar bitirdiği pozisyonla 2-1 öne geçince Ünal Karaman’ın talebeleri geçen hafta kırdıkları ilk 45’te maç koparamama kısırlığına bu maçla geri dönmüş oldu.

Trabzonspor için bu belirgin temayı kırmak ve maçların son 20 dakikalarındaki aksiyon lideri olarak Sosa’ya bir alternatif üretmek en acil hedeflerden olmalı.