»İstanbul Maltepe’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde bir araya gelen yüz binler 24 Haziran öncesi AKP’ye karşı sesini yükseltti

İlk durak tamam sıra 24 Haziran’da

ZEYNEP KURAY

DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde Maltepe Miting Alanı’nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlandı. Sabahın erken saatlerinde yurttaşlar Maltepe’ye doğru harekete geçti. Yüz binden fazla kişi Maltepe’de yerini aldı.

Miting alanına 3 ayrı koldan ve sahil yolu üzerinden kortejler halinde gelen gruplarda bulunanlar güvenlik kontrolünden geçirilerek miting alanına alındı. CHP, HDP ve HAZİRAN’ın da aralarında olduğu partiler ve demokratik kitle örgütlerinin üyeleri, Maltepe’ye yürüyüş gerçekleştirerek geldi. Sendikalar da alanda yerlerini aldı. Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan Sine-Sen’e kadar alanda mücadele yürüten birçok sendika üyesi Maltepe’de taleplerini dile getirdi. Büyük bir coşkuya ve katılıma sahne olan yürüyüşte 24 Haziran’daki baskın seçime yönelik talepler de dile getirildi. Girişlerin ardından özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşu sonrasında DİSK Korosu sahne alarak Enternasyonal Marşı’nı seslendirdi. Sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri de platforma çıkarak, marşa eşlik etti. Sanatçı Genco Erkal ve Rutkay Aziz de şiirleriyle alanda bulunan yüz binlere seslendi.

‘1 Mayıs emektir’
Ardından DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu konuştu. Yüzbinleri selamlayan Çerkezoğlu, “Demokrasiden eşitlikten, adaletten yana olanlar, ‘Bu ülke bizimdir’ diyenler, ‘Bu ülkenin bütün güzelliklerini biz üretiyoruz’ diyenler hoş geldiniz” dedi. Çerkezoğlu, ”1 Mayıs emektir. 1 Mayıs meydandır, 1 Mayıs Taksim’dir. Bir kez daha tarih bize ‘Ya sosyalizm ya barbarlık’ diye sesleniyor” diye konuştu.

‘Yalnız ve çaresiz değiliz’
KHK ve OHAL’i de işçilerin durduracağını söyleyen Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Biz bu ülkenin gerçek sahipleriyiz. Milyonlarız. Halkını satanların korkusu hiçbir şeye benzemez. Korktukları başlarına gelecek. Hep birlikte söz verelim. Bu güzel memleketi diktatörlük sevdalılarına bırakmayacağız. Söz veriyoruz. Güzel günler göreceğiz.”

‘Gereken yanıtı vereceğiz’
Ardından KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, konuşmasına halkı selamlayarak başladı. OHAL’e tepki gösteren Bozgeyik, “AKP-MHP ittifakı, ülkede artık sonlarını yaşıyor. Bunu gördükleri için saldırganlaşıyorlar. 7 Haziran ve 16 Nisan’da başarabileceğimizi gördük. Linç politikalarına, gericiliğe, savaş politikalarına izin vermeyeceğiz. Yaşasın barış, yaşasın özgürlük diyoruz” diye konuştu.

‘Umudumuz tazeleniyor’
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz da, yüz binleri selamlayarak konuşmasına başladı. Koramaz, “Bugün bizim günümüz. Kapitalist sömürüye karşı işçilerin, yoksulların mücadele günü. Bugün yepyeni, özgür bir dünya inşa etmek için mücadele edenlerin günü. Bu alanı görünce umudumuz tazeleniyor” dedi.

‘Kursağında kalacak’
AKP iktidarının birliktelikten korktuğunu dile getiren Koramaz, “Bizlerin bir araya gelmemesi için her şey yapıldı. Belediye başkanları, siyasetçiler, milletvekilleri, gazeteciler, akademisyenler, öğrenciler tutuklandı. Odalar üzerine baskılar arttı. Ama bizler bir araya gelmekten vazgeçmedik. Bugün daha da korkuları artmıştır. Önemli bir tarihsel eşikteyiz. 16 Nisan’da oylarımızı çalanlar gerici bir düzen kurmak istiyorlar. 16 Nisan’da güçler ayrılığına, hukuk devletine, sosyal devlete, fabrikalarımıza, doğal kaynaklarımıza nasıl sahip çıktıysak 24 Haziran’da da aynı coşku ile sahip çıkmalıyız. Bu defa biz kazanacağız. Erdoğan’ın başkanlık hevesini kursağında bırakacağız” dedi. Koramaz, “İnsanca bir yaşam ve hakça bir yaşam istiyoruz. Yaşasın 1 Mayıs kahrolsun faşizm. Yaşasın mücadelemiz” diyerek sözlerine son verdi.

‘Sağlıkçılar işsiz bırakılıyor’
Ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Raşit Tükel konuştu. Tükel, “OHAL koşulları altında evrensel yaşam haklarının terk edildiği, demokrasiden tümüyle uzaklaşıldığı bir dönemi yaşıyoruz. 3 binin üzerinden hekim hukuksuz olarak ihraç edildi. Güvenlik soruşturması olumsuz olduğu gerekçesi ile genç sağlıkçılar işsiz bırakılıyor. Halkın sağlık hakkı engellenmektedir. Sağlık hizmetlerinde nitelik değil, karlılık anlayışı öne çıkarılmıştır. Sağlık alanında şiddet politikası yaygınlaştırılıyor. Düşük ücretlerle ağır çalışma koşulları dayatılıyor. AKP politikalarının yol açtığı bir diğer sorun işçi sağlığı ve iş güvenliği konusudur” dedi.

HAZİRAN’dan yoğun katılım

ilk-durak-tamam-sira-24-haziran-da-458548-1.
Alanın en kitlesel katılımını gerçekleştiren yapılarından bir tanesi de Haziran Hareketi’ydi (HAZİRAN). HAZİRAN kortejinde emek ve özgürlük taleplerinin yanı sıra baskın seçime yönelik talepler de dile getirildi. Ülkeyi karanlığa sürükleyen AKP iktidarına karşı hem 1 Mayıs’ta hem de 24 Haziran’da Hayır denilmesi gerektiğinin altı çizilirken HAZİRAN’ın eğitim ve diğer alanlarda mücadele yürüten meclisleri de alanda yerlerini aldı.

Solun tüm renkleri
Solun tüm renkleri 1 Mayıs’ta eşit ve adil ülke isteklerini alana yansıttı. TKP’den Halkevlerine kadar Türkiye solunun birçok yapısı alanda yerlerini aldı. Zeynep Kuray

***

CHP ve HDP kortejleri

CHP ve HDP teşkilatları Maltepe’ye yoğun katılımları ile dikkat çekti. İki parti de seçim öncesinde geniş bir kitleyle alanda sözlerini söyledi. CHP’li vekiller ile İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu beraberinde CHP teşkilatları kilometrelerce uzunlukta yürüyüş korteji oluşturdu. HDP kortejinde ise başta Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm tutuklu vekillerin serbest bırakılması talebi dile getirildi.


***

İstanbul’da 1 Mayıs gözaltıları

ilk-durak-tamam-sira-24-haziran-da-458549-1.

İstanbul’da 1 Mayıs nedeniyle 86 kişi gözaltına alındı. 60 yurttaşın Beşiktaş’ta, 18 kişinin Beyoğlu’nda, 2 kişinin Şişli’de, 6 kişinin ise Maltepe’de gözaltına alındığı öğrenildi.

Beşiktaş
İstanbul, Beşiktaş’ta toplanarak Taksim Meydanı’na yürümek isteyen Halkın Kurtuluş Partisi üyelerine polis müdahale etti. Gruptaki 15 kişi gözaltına alındı. Müdahalenin ardından Barbaros Caddesi’nde tekrar toplanıp yürümek isteyen 20 kişinin de gözaltına alınmasıyla, gözaltı sayısı 35’e çıktı. Akşama doğru Beşiktaş’taki gözaltı sayısının 60’a çıktığı belirtildi.

Taksim
Taksim’e çıkmak isteyen Devrimci Gençlik Dernekleri üyesi 4 kişi de meydan girişinde, Sıraselviler’de pankart açtıktan sonra gözaltına alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin turistik kamera sisteminde yer alan diğer kameralar çalışırken, Taksim ve İstiklal Caddesi kameralarının sayfalarında “geçici olarak servis dışı” mesajının yer alması dikkat çekti. Öte yandan akşam saatlerinde Taksim’deki gözaltıların sayısı 18’e çıktı.

Maltepe
Maltepe Miting alanının polis noktasında arbede yaşandı. LGBTİ derneği üyesi bir yurttaş, kendisini erkek polise aratmak istemedi. Polisin ısrarlı arama çalışmasına itiraz sonrası 6 kişi gözaltına alındı.