Brezilya Devlet Başkanlığı’na resmen başlayan Lula, ilk kararnameleri imzaladı. Buna göre, ormanlarda yasadışı madencilik kararları iptal edildi. Ayrıca 21 milyon yoksula her ay 600’er real yardım sağlanacak.

İlk icraatı yoksul insanlara yardım
77 yaşındaki solcu Devlet Başkanı Lula, ülkedeki kutuplaşmayı giderme sözü verdi. (Fotoğraflar: AA)

Dış Haberler

Brezilya Devlet Başkanlığı görevine resmen başlayan Lula da Silva, peş peşe kararnameler imzaladı. “Kâbus sona erdi” diyerek eski başkan, faşist Jair Bolsonaro’nun politikalarına meydan okuyan Lula, yayımladığı ilk kararnamede, 21 milyon yoksul Brezilyalıya aylık 600’er real yardım güvencesi verdi.

SİLAHLANMAYA SON

Lula ayrıca, Bolsonaro’nun ülkede bireysel silahlanmada büyük yükselişe yol açan “gevşek silah ruhsatı” politikalarını da yürürlükten kaldırdı. Yeni kararname, silah kontrol politikasının yeniden yapılandırılması sürecini başlatarak, silah taşıma yetkisini ihtiyacın kanıtlanmasına bağlıyor. Silahlara erişimi kolaylaştırmak, Bolsonaro’nun politikalarından biriydi.

ORMANLAR KORUNACAK

Yeni başkan, Çevre Bakanlığı’nın 45 gün içinde Ulusal Çevre Konseyi’ne (Conama) yeni bir yönetmelik önerisi sunmasını istedi, Bolsonaro’nun Amazon’da, yerli topraklarında ve çevre koruma alanlarında yasa dışı madenciliği teşvik eden kararlarını da iptal etti. Böylece koruma altındaki yerli topraklarında yasadışı madenciliğinin önünü açan uygulamalar durdurulmuş oldu. Lula, Amazon Fonu’nu kurtarmak ve çevre suçlarıyla mücadele için de 3,3 milyar realin kullanılmasını sağlamak üzere de bir kararname imzaladı. Lula, Bolsonaro döneminde 15 yılın en yüksek düzeyine çıkan Amazon’daki ormansızlaşmaya son verme taahhüdünü hayata geirmiş oldu.

MÜCADELE EDECEĞİZ

Öte yandan Brezilya Devlet Başkanlığı görevini devralan Lula da Silva, başkanlık kuşağının kendisine takdim edilmesinin ardından Başkent Brasilia’daki Planalto Sarayı önünde toplanan yaklaşık 300 bin kişiye seslendi. Ülkedeki eşitsizliğin arttığını, buna son vereceklerini dile getiren Lula da Silva, "Açlığın geri dönüşü, Brezilya halkına karşı işlenen en büyük suçtur. Ülkemizde gelir, cinsiyet, ırk, iş gücü piyasasında, siyasi temsilde, sağlıkta, eğitimde her türlü eşitsizlikle mücadele edeceğime söz veriyorum" ifadelerini kullandı.

Lula’nın yemin törenine yaklaşık 300 bin kişi katıldı. Lula’nın yemin törenine yaklaşık 300 bin kişi katıldı.

HESAP SORULACAK

Faşist Bolsonoro dönemini eleştiren Lula da Silva, ülkede artan enflasyona dikkat çekerek, "Gıda fiyatlarını düşürmenin sağlığa, eğitime, bilime ve kültüre yatırım yapmanın zamanı geldi. Uluslararası izolasyondan kurtulmak için yatırımı getirme ve Brezilya’yı yeniden sanayileştirme zamanı geldi" diye konuştu. Nefret söylemine son vermenin de zamanının geldiğini söyleyen solcu başkan, Covid-19 salgını süresince 695 bin Brezilyalının öldüğünü hatırlatarak, Bolsonaro liderliğindeki yetkililerin hesap vereceğini kaydetti. Törene katılmayan eski Devlet Başkanı Bolsonaro’nun 31 Aralık’ta gittiği ABD’den ne zaman döneceği netleşmedi.

***

CEZAEVİNDEN BAŞKANLIĞA

Brezilya’ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle 1,5 yıl hapiste kaldı. Davaların düşürülmesiyle yeniden başkanlık yarışına girdi. Sendikacı kökeniyle, İşçi Partisi’nin ilk başkanı olan Lula da Silva, uyguladığı sosyal yardımlar sayesinde yaklaşık 30 milyon Brezilyalının fakirlikten kurtulmasını sağlayarak halkın sevgisini kazandı. Lula da Silva, 31 Aralık 2010’da başkanlık görevini bırakana kadar sevilen bir lider olarak öne çıktı. 580 gün hapiste kalan Lula da Silva’nın bu davalardan hüküm giymesi, 2018’de aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu. Kasım 2019’da tahliye edilen Lula da Silva’nın, aldığı cezalar ve yolsuzluk davalarının, 2021’de bu davalardan sorumlu yargıç Sergio Moro’nun davalarda taraflı ve politik davrandığına hükmeden Yüksek Mahkemece düşürülmesi üzerine seçimlere katılmasının önü açıldı. Brezilya’da, 31 Ekim 2022’de devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Silva parlamentoda yemin etmişti.