Şampiyonlar Ligi’nde son 16’nın ilk maçları tamamlandı. Favorilerin sürprize izin vermediği maçlarda City ve Bayern Münih oynadıkları futbolla bir hayli göze çarptı. Karşılaşmalarda öne çıkanları derledik.

İlk maçların ardından: Manchester City ve Bayern farkı

Eren TUTEL

Şampiyonlar Ligi’nde son 16 turunun ilk maçları önceki gün oynanan karşılaşmalarla tamamlandı. Karşılaşmalarda geçen sezona oranla sürpriz sayısı çok azdı. Favoriler beklenildiği gibi maçları kazanırken çeyrek final için büyük avantaj elde etti. Oynanan sekiz maçın sonunda iki takımın rakiplerinden bir kademe daha yukarıda bir oyun sergilediğini söyleyebiliriz. Bu takımlar Manchester City ve Bayern Münih. Her iki takım da kazanmanın yanı sıra temposuyla diğerlerinden ayrıldı. Paris Saint Germain’i (PSG) de belki iki takımın yanına ekleyebiliriz fakat Barcelona’nın dağınık hali fazlasıyla onların ekmeğine yağ sürdü.

Peki City ve Bayern’in farkı ne? Bu soruya oyunu diğer favorilere göre çok daha fazla domine etmeleri cevabını verebiliriz. Hepimizin bildiği üzere oyunu rakip yarı sahada oynayan takımlar için en önemli unsur topu kaybettikten sonra geri kazanma süresi ve atak sonlandırma. Bayern ve City iki unsurda da uzmanlaştırmış durumda.

Topa verimli bir şekilde sahip olmanın 2010’ların ortasından itibaren şekil değiştirmesi takımların da birçok farklı yöntem üretmesine neden oldu. Pep Guardiola’nın Manchester City’si ve Hansa Flick’in Bayern Münih’i topa sahip olma oyunun olabilecek en fiyakalı halini futbolseverlere sunuyor. Oldukça akıcı ve hızlı bir şekilde topa sahip olan iki ekip rakip reaksiyon vermeden çok hızlı bir şekilde topu geri kazanıyor. Şubat ayı biterken bu seviyede olmaları da onları doğal olarak Devler Ligi’nin en büyük favorisi haline getiriyor.

MÜKEMMELLİK BEKLENTİSİ

Başta da değindiğimiz gibi henüz mayıs ayına uzun bir uzun zaman var ve birçok şey değişebilir. Fakat bu iki takımın ulaştığı seviye tartışılmaz bir gerçek. Pep Guardiola’nın Mönchengladbach’ı deplasmanda 2-0 mağlup edip çeyrek final için büyük avantaj elde ettikleri maç sonrası yaptığı açıklamada an itibariyle durumu özetliyor: “Oyunu kontrol altında tuttuk. Maalesef bugün yeterince ön tarafta olamadık. Bu yönümüzü geliştirmemiz gerekiyor. Bu turnuvada kendinizden emin olmak için mükemmel olmalısınız. Bayern Münih'e baktığım zaman bizim favori olmadığımızı görüyorum. Benim hedefim üç gün sonraki West Ham maçı. İnsanlar favori olduğumuzu söylüyorlarsa, tamam kabul etmeliyiz ama tarihinde bu turnuvada sadece bir defa yarı final oynamış bir takım mı? Peki, öyle diyorlarsa öyle olsun.”

***